пʼятниця, 8 жовтня 2021 р.

Булінг - способи протидії

  Багато хто не надає булінгу вагомого значення. Але насправді це не просто пустощі або грубість, а особлива форма взаємин, яка за відсутності своєчасної реакції переростає в насильство.

  З метою ознайомлення учнів з поняттям булінгу, його видами та проявами у шкільному колективі; вироблення толерантності до проблеми булінгу, співчутливого ставлення до жертв насилля, навичок надання і отримання допомоги; формування нетерпимості до проявів агресії класними керівниками 5-А та 5-Б класів ( Корніяченко Л.І. та Цимбал О.І.) було проведене заняття з елементами тренінгу «Булінг – способи протидії».
 П’ятикласники переглянули інформаційні сторінки «Що таке булінг», «Булінг та його прояви в колективі», «Ознаки, за якими здійсюється булінг».

 Як відомо, булінг (від англ. bully— хуліган, залякувати) – це форма психічного насильства у вигляді травлі, бойкоту, насмішок, дезінформації, псування особистих речей, фізичної розправи тощо. Одним із різновидів булінгу є шкільний. Існують певні ознаки за якими можна розпізнати булінг: когось затискають в кутку приміщення; коли дорослий підходить до групки дітей вони замовкають, розбігаються, різко змінюють діяльність (можуть обійняти «жертву», начебто все в порядку); один з учнів не обирається іншими (в ізоляції); весь клас сміється над одним і тим же учнем; прізвиська дуже образливі; по обличчю одного з учнів: блідий, червоний (у плямах), в сльозах, наляканий, ознаки насильства на тілі. Наслідки булінгу є досить серйозними: ізоляція чи погіршення успішності у навчанні і, навіть, суїцид.
 Школярі обговорювали кроки подолання проявів булінгу, спробували сформулювати правила дружби та склали портрет справжнього друга, створювали «Країну дружби» та опановували вміння співпрацювати в команді і поважати думку інших.


  Можемо з впевненістю стверджувати, що п’ятикласники вміють захистити себе і своїх друзів від булінгу, знають свої права та обов’язки.

Класні керівники 5-А та 5-Б класів.

Немає коментарів:

Дописати коментар