понеділок, 11 жовтня 2021 р.

«Турнір з криптографії «Код да Вінчі»»

 Кодування та шифрування інформації завжди було дуже цікавою та затійливою справою. Мало хто не переписувався записками з друзями, використовуючи різні шифри або намагався підказати однокласнику за допомогою спеціальних символів чи жестів.
 Коди з'явилися в глибокій старовині у вигляді криптограми, коли ними користувалися для засекречування важливого повідомлення від тих, кому воно не було призначене. Спартанці мали спеціальний механічний прилад, за допомогою якого важливі повідомлення можна було писати особливим способом, що забезпечує збереження таємниці. Власна секретна абетка була у Юлія Цезаря. З плином часу почали з'являтися по-справжньому складні шифри. Разом з мистецтвом шифрування розвивалося і мистецтво дешифрування, або, інакше кажучи, криптоаналізу.
 Як підсумком у вивченні теми "Кодування даних" для учнів 8-Б класу було проведено турнір з криптографії «Код да Вінчі».
 Діти розглянули сучасні види криптографії, згадали шифр Цезаря та квадрат Полібія, декодували квіткові повідомлення та розгадували ребуси, відшукали дзеркальний код та навіть спробували себе в ролі Шерлока Холмса, дешифруючи його "танцюючих чоловічків".

А, відсканувавши QR - код, змогли розгадати девіз уроку та пройти цікавий веб-квест.
Учитель інформатики Ірина СЕМЕНОВА

Немає коментарів:

Дописати коментар