понеділок, 26 лютого 2018 р.

Сто років Державному Гербу України

25 лютого виповнилося 100 років, відколи тризуб став державним гербом Української Народної Республіки. Учнівське самоврядування підготувало усний журнал про історію його виникнення. Перше зображення тризуба як герба князів відоме ще з ІІ ст. н. ери. 

Військо запорозьке теж мало герб із зображенням козака з мушкетом. З проголошенням УНР в 1917 році обрано герб із золотим плугом у центрі, а також тризубом, святим Юрієм, козаком, київським луком та галицьким левом навколо, який був затверджений Михайлом Грушевським. 












25 лютого 2018 року Центральна Рада затвердила як герб УНР тризуб, він друкувався на українських карбованцях. За влади П. Скоропадського Г. Нарбут розробив ескіз Малого Державного Герба: синій восьмикутний щит, у центрі – фігура козака з мушкетом золотих кольорах, навколо – рослинний срібло-багряний орнамент. Цей герб використовувався і Директорією. 
Сучасна Україна продовжила традицію УНР. 19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила Золотий тризуб на блакитному фоні Малим Гербом України. Великий Герб з козаком та левом навколо тризуба не бува затверджений. А на закінчення учні запропонували розставити герби у порядку їх виникнення. 







ЗД з ВР Огарьова Л.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар