четвер, 15 листопада 2018 р.

Відповідальність за булінг


 У листопаді 2018 року соціальним педагогом Кабушкою О.М. та учителем основ здоров’я Кривуненко С.М. було проведено з учнями 5-9-х класів відеолекторій з подальшим обговоренням по відповідальність за булінг. Діти переглянули спочатку фільми: «Твоє право. Відповідальність за булінг» та «Як боротися з булінгом – поради для дітей». Учні уже ознайомлені з видами булінгу, але тут розібрали різницю між ним і конфліктом ( конфлікт виникає, коли між двома чи кількома особами існує незгода, розбіжність думок або різні погляди. Конфлікт стає булінгом, лише коли він повторюється знову і знову, і існує дисбаланс сил). Учні ставили багато запитань як діяти, коли ти бачиш на вулиці насилля, якщо ти став жертвою булінгу, куди звернутися по допомогу.







 Соціальний педагог дала кілька порад, як впоратися з ситуацією самостійно: 
  • Ігнорувати кривдника, зробіть вигляд, що вам байдуже і йти геть. 
  • Якщо ситуація не дозволяє піти, використайте гумор. Цим ви можете спантеличити кривдника. 
  •  Стримуйте гнів і злість. Не вступайте в бійку. 
  • Не соромтеся обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте.
Ознайомилися і з наслідками для кривдників: 
- штраф у сумі від 40 до 850 грн. Подібне стягнення очікує і на батьків кривдника, якщо він малолітній і ще не може відповідати перед законом за вчинення таких дій із особливою жорстокістю з відносно неповнолітнього будуть стягувати штраф від 1700 до 3400 грн). 
- Застереження. 
- Обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього. 
- Передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного. 
- Покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків. 
- Направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років. 
Учням нагадали, що вони завжди можуть звернутися до учителя, соціального педагога чи психолога в школі, або ж зателефонувати на «гарячу» лінію 116 111 безкоштовно .
ЗД з ВР Огарьова Л.М.


Немає коментарів:

Дописати коментар