пʼятниця, 9 листопада 2018 р.

9 листопада – День української писемності та мови

  Це свято одне з наймолодших державних свят, яке було встановлено 1997 року Президентом України Леонідом Кучмою. В указі було зазначено: 
"Установити в Україні День української писемності і мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця». Цього ж дня православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Нестора-літописця. 
   Преподобний Нестор-літописець – киянин, у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона. Книжкова справа стала змістом його життя. 
  Найвизначнішою працею Нестора - літописця є «Повість временних літ» - літописне зведення, складене в Києві на початку ХІІ століття. Це перша в Київській Русі пам’ятка, у якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь із літописних зведень кінця ХІ століття до 1113 року. 
  Усі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. «Повість временних літ» була й залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності. Зачинателем сучасної української літературної мови вважається І.П.Котляревський, а основоположником – Т.Г.Шевченко. Разом із розвитком писемного слова український народ став великою нацією, здатною вирішувати питання будь-якої складності й ваги. 
  9 листопада для учнів 9-11 класів учителями української мови та літератури Корніяченко Л.І. та Сало В.В. було проведено мовний турнір «Тобі, мово, вічна честь і слава». Змагалися дві команди «Лінгвісти» (11 кл.) й «Оратори» (10 кл.). 






 Діти демонстрували свої вміння на різних етапах. З’єднували дату з подіями, ставили наголос у словах, пояснювали лексичне значення слів, добирали синоніми, визначали українські відповідники до іншомовних слів і діалектів, редагували словосполучення. 
Перемогла команда «Лінгвісти» 11 класів. Щиро сподіваємося, що всі присутні на святі збагатилися знаннями з рідної мови. 
Керівник методичного об’єднання 
вчителів української мови та літератури Корніяченко Л.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар