неділя, 1 квітня 2018 р.

Вчимося вирішувати проблеми


 У Новій українській школі кожен учитель повинен навчити своїх учнів вирішувати суперечки та конфлікти шляхом обговорення. У межах обов’язкового онлайн-курсу для вчителів початкової школи пропонується проведення вправи «Коло вибору», як способу подолання конфліктів, що можуть виникати у школярів. Методика пропонує різні варіанти виходу з подібних ситуацій, наприклад: «Домовся», «Обговори», «Почекай і охолонь», «Зіграй у гру» та інші.
 У 1-Г класі ці слова ми прикріпили на круглих паперових заготовках та розмістили у класі. Кожен учень може використати цю вправу, коли виникає така потреба як під час навчальної діяльності, так і на перервах. 








Часто трапляються ситуації, коли дітям важко дібрати потрібні слова, а іноді важко промовити і таке просте слово, як «вибач». Тут можуть стати у пригоді сигнальні картки «Вирішення конфліктів». Ми зробили ось так: 







А ще наша класна родина, у рамках експерименту, із задоволенням користується сигнальними картками для щоденних ранкових зустрічей. На кожній картці є питання або тема для обговорення, яка робить кожну зустріч надзвичайно цікавою та повчальною. 

Вправи із соціалізації молодших школярів передбачають моделювання конфліктних ситуацій, завдяки яким учні вчаться себе поводити, висловлювати власну думку, знаходити компроміс, що є необхідним для розвитку повноцінної особистості. Такий вид роботи сприяє формуванню навички безконфліктного співіснування дітей в школі. 
Класовод 1-Г класу І.Ю.Смаль

Немає коментарів:

Дописати коментар