четвер, 18 травня 2023 р.

Вишиванка - генетичний код націй

Не цурайтесь традицій своїх, добрі люди,
Оберегів святих, що живуть у віках.
Бо без них українців із нас вже не буде
Як і квітів зимою у білих полях.
Надія Красоткіна

  18 травня для учнів 6-А класу класним керівником Корніяченко Л.І. було проведено виховну годину, присвячену Дню вишиванки. Цей день не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами.
 Шестикласники дізналися, що вперше День вишиванки відзначався в 2006 році. З того часу почали проводити конкурси на найкращу вишиванку або найкраще фото у вишиванці. Окрім того у 2015 р. започаткували акцію «Подаруй вишиванку захиснику», у якій взяло участь близько 50 країн світу.
 Вишиванка – символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, яка відрізняє українця у всьому світі, це наш етнічний бренд.
 Історія народної вишивки в Україні йде коренями в сиву глибину століть. Скіфи, які жили у VІІ-ІІІ ст. до н.е. на землях сучасної України любили вишитий одяг. Вишивка була відома і в давньому Єгипті. Слов’яни Київської Русі також носили вишитий одяг. Мистецтво художньої вишивки досить високо цінувалося у часи Київської Русі. Наприкінці ХІ ст. Анна – Янка дочка великого князя Всеволода, сестра Володимира Мономаха, заснувала в Києві (в Андріївському монастирі) школу, де дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом. 
В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село володіло своїми унікальними техніками вишивання.
 Дівчаток із наймолодшого віку привчали до вишивання. У деяких областях це ремесло любили навіть чоловіки. Цікаво, що всесвітньо відомі модельєри використовували у своїх роботах вишивку. Dolce & Gabanna Дольче і Габанна створили проект підтримки сімейних цінностей, обличчям якого обрали сім’ю саме з України в національному вбранні. У цьому образі вони вбачали силу сімейних цінностей та єдність родини.
 Отже, українці мають пишатися своїм національним убранням.

Ванцак Ростислав, Липка Тетяна, Онуфрієва Вероніка, Чоха Дмитро, Яременко Софія(учні 6-А класу)

Немає коментарів:

Дописати коментар