середа, 3 лютого 2016 р.

Батькам про важливе:поліомієліт та його профілактика

Що це за захворювання і чим воно небезпечне?
Поліомієліт — це невиліковне інфекційне захворювання. Його спричиняє вірус поліо, що уражає нервову систему та призводить до паралічу, від якого жертви страждають усе життя. 
 Як розповсюджується  поліомієліт?
Вірус поліо є дуже заразним. Він може передаватися від дитини до дитини та інфікувати без жодних симптомів, поки не призведе до зараження та паралічу тієї дитини, яка не має щеплення. Він є найстійкішими серед ентеровірусів та зберігає свою життєдіяльність протягом декількох місяців.  
Як можна заразитися вірусом поліомієліту?
Для поліомієліту характерні два механізми передачі збудника: фекально-оральний та повітряно-крапельний.
Основним джерелом збудника поліомієліту є інфіковані люди (хворі чи вірусоносії). Хворі найбільш заразні в перші дні хвороби, коли вірус розмножується в носоглотці і виділяється при експіраторних актах (кашель, чхання, під час розмови) у повітря. Вірус виділяється із слизу носової частини глотки через 30-40 годин після зараження, на 3-у добу – з випорожненнями. В носовій частині глотки його можна виявити протягом 7-10 днів. Основна маса збудника виділяється в навколишнє середовище з екскрементами кишок протягом 4-7 тижнів і навіть місяців (до 4-х місяців).
Щоб попередити зараження дитини на поліомієліт необхідно: обов’язково дотримуватися графіку профілактичних щеплень;  навчити дітей мити руки з милом; провітрювати приміщення декілька разів на день; проводити вологе прибирання оселі; пити тільки кип’ячену або бутильовану воду, їсти тільки добре вимиті овочі та фрукти.







Увага, шановні батьки! Терміново звертайтесь за медичною допомогою, якщо у дитини, раніше не вакцинованої проти поліомієліту, спостерігається: висока температура; головний біль; біль у горлі, м’язах і кістках; нежить; диспепсичні розлади – блювання і проноси; біль в кінцівках; раптове порушення ходи, неможливість стати на ніжки; підвищена пітливість.

Немає коментарів:

Дописати коментар