пʼятниця, 1 березня 2024 р.

Дбаємо про енергозбереження разом

  Сьогодні в нашу школу завітав начальник Лубенської об’єднаної філії АТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО Чеберяк Михайло Олександрович. Він розповів семикласникам, що зараз особливо гостро стоїть питання енергозбереженння. Власне, сам термін «енергозбереження» означає зменшення споживання якогось виду енергії або взагалі відмова від споживання певного виду енергії. Сучасне суспільство постійно стикається з проблемами енергозбереження та екології.            Регулярно зростає ціна на енергоресурси (нафта, вугілля, газ), економія та перехід на інші види палива найчастіше призводять до погіршення екологічної обстановки. Проте, на побутовому рівні можна побачити вплив енергозбереження на екологію досить складно, ми це оцінюємо лише по стану нашого гаманця – зміни витрат на опалення, пальне для авто тощо. А от застосування енергозберігаючих технологій може призвести до зниження витрат на енергію та зробить позитивний вплив на екологію. Адже екологічна обстановка для нас вкрай важлива – усім хочеться дихати свіжим повітрям, вживати натуральні продукти і пити чисту воду.
  Михайло Олександрович наголосив, що на сьогодні є кілька способів поліпшити енергозбереження. Наприклад, заміна лампочок розжарювання на енергозберігаючі вирішить питання споживання електроенергії у десятки разів. Перехід на «зелену»
електроенергію (вітроелектростанції, сонячні електростанції тощо) суттєво зменшить не лише споживання, а й викиди а атмосферу СО2. 

Енергоефективність також безпосередньо залежить від дій мешканців будинків у містах, особливо великих. Так, застосування сучасної техніки і контроль використання ресурсів дасть змогу заощадити до сорока відсотків енергії. Використання ефективних технологій дозволить знизити вживання енергії, що вплине на вироблення обсягів енергії електростанціями і дасть можливість спалити менше обсягів газу.
 Михайло Олександрович відповів на питання, які цікавили, розказав про прибори, якими користуються працівники філії, зокрема продемонстрував роботу тепловізора.

 Розуміння важливості економного використання енергоресурсів, застосування заходів енергозбереження в побуті суттєво зменшить витрати з власної кишені та збереже кошти на щось більш корисне для сімейного бюджету. Енергозбереження не лише позитивно вплине не стан екології та глобального потепління, але й навчить нас та нащадків дбайливого ставлення до всього. Ми повинні не тільки брати/споживати, а й віддавати.

Яременко Софія, Липка Тетяна,
Наконечний Данило, Малишко Вадим,
Ванцак Ростислав, учні 7-А класу

Немає коментарів:

Дописати коментар