пʼятниця, 22 березня 2024 р.

Разом зупинимо ТУБЕРКУЛЬОЗ


Туберкульоз - це інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової через повітря.. На туберкульоз може захворіти кожен, збудником якого є мікобактерія Паличка Коха Туберкульозом інфіковано понад 90% дорослого населення України. Попри те, що найпоширеніший туберкульоз — легеневий, бактерія може вразити й усі інші органи, крім волосся та нігтів.
 Хвороба може протікати у «відкритій» та «закритій» формі. У «відкритій» формі хворий виділяє бактерії та може заразити інших, у «закритій» — бактерії живуть в організмі хворого, але не потрапляють у зовнішнє середовище.
 Причини ослаблення організму можуть бути різні: недостатнє вживання вітамінів, перевтома, хронічні хвороби чи ВІЛ-інфекція.
Статистика
Щороку в Україні реєструється близько 30 тисяч випадків захворювання на туберкульоз, а щодня помирає- 12 осіб.
Основні симптоми захворювання
Обов’язково зверніться до сімейного лікаря для подальшої діагностики, якщо:
- кашель триває більше 2 тижнів;
- відчуваєте загальну слабкість, стомлюваність;
-втрачаєте вагу;
-задишка при незначному фізичному навантаженні
-біль в грудній клітині
-тривалий час тримається незначне підвищення температури тіла (37,2–37,5 ° С);
-страждаєте від рясного потовиділення, особливо вночі.
 Туберкульоз у хворого, який кашляє, легко виявити за допомогою простого аналізу мокротиння. Мокротиння — це слиз, який відкашлюється; саме в ньому можна виявити мікобактерії. Якщо людина не кашляє, але у неї є інші симптоми, що можуть свідчити про туберкульоз, їй слід пройти рентгенологічне обстеження.
 Якщо ви помітили схожі симптоми у себе чи своїх близьких- якомога швидше зверніться до лікаря! Чим раніше буде розпочато лікування, тим більше шансів на його успіх.
Свіже повітря
Заразитися туберкульозом можна від людини, яка хвора на туберкульоз і кашляє. Найдрібніші частинки мокротиння, що викидаються під час дихання й, особливо, під час кашлю, можуть зависати у повітрі до 24 годин. За недостатньої вентиляції, незадовільних побутових умов ризик зростає в багато разів. Тож у приміщенні, особливо де є велике скупчення людей, провітрювання життєво необхідне. Свіже повітря — універсальний засіб, що запобігає зараженню туберкульозом.
Як себе захистити
Загальні правила здорового способу життя — наші основні захисники від хвороби: намагайтеся повноцінно харчуватись. Особливо важливо вживати достатню кількість білкової їжі (м’яса, риби, молочних продуктів); не зловживайте спиртними напоями; відмовтеся від куріння; уникайте стресів; займайтеся спортом; слідкуйте за рівнем цукру в крові й регулярно проходьте тест на ВІЛ; не відмовляйтеся від вакцинації БЦЖ для Ваших дітей (робиться в перші дні життя, у пологовому будинку). Щеплення не може гарантувати, що дитина не захворіє, зате врятує дитину від важких і смертельних форм туберкульозу; у разі виникнення симптомів, характерних для туберкульозу, обов’язково зверніться до медичного закладу.
Пам’ятайте, чим раніше виявлена хвороба, тим легшим буде її лікування!

 медсестра школи Обрізан А. А.

Немає коментарів:

Дописати коментар