четвер, 9 березня 2017 р.

Тиждень української мови та літератури

  Й.Г. Гердер вважав, що той, хто не любить рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім’я людини. Він має право вивчати різні мови, для досконалого вивчення яких потрібно 6 років. Не можна забувати рідну мову, яку кожен повинен вивчати протягом усього свого життя.
  З 6 березня розпочався Тиждень української мови та літератури. У рекреації школи вчителями-словесниками було організовано виставку-конкурс газет «Мова – то серце народу». Найактивнішими учнями в її підготовці виявилися Дацюк Анна, Бурда Дмитро, Васецька Ксенія, Іванова Маргарита, Сьомак Анастасія (10-А кл.), Шишенко Марина (7-Б кл.). Уже стало доброю традицією в школі створювати експозицію «Чистота мови», яка допомагає всім, хто прагне краще володіти рідною мовою, позбутися помилок у спілкуванні. 
















7 березня учителем української мови та літератури Корніяченко Л.І. з учнями 7-х класів було проведено інтелектуальну гру «Найрозумніший семикласник». У ній брали участь 12 учнів. Дітям необхідно було продемонструвати свої знання з мови та літератури. Конкурс оцінювали члени журі: учениці 9-Б класу Іващенко Ірина та Рябченко Анна. Після першого відбіркового туру продовжили змагання шестеро семикласників, які набрали найбільшу кількість балів: Снісарчук Сніжана, Журман Анна, Осаулко Вікторія, Мірошніченко Єлизавета(7-Б), Безрук Олександра, Обіход Софія, Яременко Владислав (7-В). Перше місце в запеклій боротьбі виборола Мірошніченко Єлизавета, друге – Безрук Олександра, третє – Яременко Владислав. 
  Десятикласниками Васецькою Ксенією, Бурдимом Дмитром під керівництвом Корніяченко Л.І., Сало В.В. було підготовлено інтерактивну вікторину «Подорож океаном рідної мови» для 5-7 класів. Учні залюбки демонстрували свої знання з української мови та літератури, одержуючи у винагороду цукерки.
  Святкування дня народження Т.Г.Шевченка в школі розпочалося усним журналом «Слово Тараса живе в наших серцях», який підготувала вчитель української мови та літератури Плегуца Л.М. Учні 6-х класів ( Болюта О., Борисенко Ю., Маловичко А., Діденко А, Тимошенко Т., Коновалова М., Латуіль А., Костюк А., Черненко А., Норка Я., Шупортяк В.) знайомили своїх менших товаришів із поезією Великого Кобзаря. Учасники усного журналу переходили з класу в клас і бачили, як світяться очі учнів від прочитаних віршів геніального поета. 












  9 березня учні 8-А класу під керівництвом заступника директора з виховної роботи Огарьової Л.М. взяли участь у міському флеш-мобі до Дня народження Т.Шевченка.
   Для учнів 9-х класів учителем української мови та літератури Сало В.В. було організовано лінгвістичну гру «Буду я навчатись мови золотої…». Діти замінювали словосполучення одним прислівником, до слів іншомовного походження добирали українські відповідники, пояснювали значення фразеологізмів, відгадували загадки-жарти, логічно мислили, відповідали на запитання. Переможцями стали учні 9-Б класу, друге місце – 9-А, третє – 9-В клас.
   Для учнів 10-А класу Корніяченко Л.І. підготувала конкурс «Я люблю Україну», у якому діти показали свої інтелектуальні здібності не тільки з мови та літератури, а й з історії, мистецтва, художньої культури, логіки. Діти відповідали на питання, складали речення з одним вигуком із різними відтінками в реченні, пояснювали значення застарілих слів, називали українські пісні зі спільним початком. Перед капітанами постало нелегке завдання: за допомогою жестів показати фразеологізми, які повинні були відгадати учасники, дібрати характеристику відомим постатям України, які школярі мали впізнати. Перемогла команда «Декадентів», друге місце вибороли «Нащадки Сковороди», третє – «Сонцепоклонники».

















10.03.  проведено конкурс художнього читання творів Т.Г.Шевченка, у якому брали участь 26 учнів. 









Переможцями стали:
Обіход Софія, 7-В, - І місце;
Захарченко Анна, 7-Б, - ІІ місце;
Кваша Денис, 11-А, -ІІ місце;
Нечипоренко Світлана,9-Б, - ІІ місце;
Дацюк Дмитро, 5-А, - ІІІ місце;
Овраменко Єгор, 8-В, -ІІІ місце;
Сайко Наталія, 9-А, - ІІІ місце. 
Серед учнів 5-11 класів було проведено конкурс на кращий патріотичний вірш «І я теж можу бути поетом». Перемогли Гуменник Марія ( 11-А) та Шишенко Марина (7-Б), які продекламували власні поезії.







Любімо, цінуймо та бережімо рідну українську мову!


Збережімо мову солов’їну
Я в колисці, мов у човнику, пливу
Чую пісню ніжну, лагідну, живу.
Мені ненька колискової співа,
Завжди в памяті і серці ті слова.
Рушничок матуся вишила мені
Чорнобривці там й фіалки весняні
Й лине всюди голос чистий, мов кришталь,
Моя мова соловїна ллєтьcя вдаль
Я зростаю і вплітаю знов і знов
В свою долю щиру дружбу і любов,
В тім мереживі  знаходжу я слова,
Де і радість, де і щастя і дива!
Час лебедиком сріблястим все летить -
І не стримати його, не зупинить,
Та крізь лет той повз століття і світи
Рідну мову нам потрібно зберегти!!!
                                  Шишенко Марина, 7-Б кл.
 Керівник методичного об’єднання вчителів української мови та літератури Корніяченко Л.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар