вівторок, 16 квітня 2024 р.

Доросла розмова про ВІЛ/СНІД

 У рамках українсько-японського проєкту «Пом’якшення наслідків сексуального і гендерно- зумовленого насильства» для 11 -В та 11-Г класів був проведений тренінг на тему « Доросла розмова про ВІЛ/СНІД».
 ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини, довготривалого переживання (персистенції) ВІЛ в лімфоцитах, макрофагах та клітинах нервової тканини. У світі нині налічується 38,6 млн людей, які живуть з ВІЛ. Лише в 2005 році близько 4,1 млн осіб заразилися ВІЛ і 2,8 млн померли від хвороб, спричинених СНІД.
 СНІД – це синдром набутого імунодефіциту людини. Він виникає на останній стадії розвитку ВІЛ. Роберт Гало та Люк Монтаньє відкрили вірус імунодефіциту в 1983 році. На сьогоднішній день немає жодних ліків та вакцини, що може врятувати нас. Уперше цей день відзначався 1 грудня 1988р.
 Головна мета – звернення уваги суспільства на проблему.
 ВІЛ передається :
· через кров – при потраплянні біологічних рідин від інфікованої до здорової людини;
· статевим шляхом.
· унаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та материнське молоко.
    ВІЛ не передається :
· при спільному користуванні побутовими речами, посудом;
· у лазні та сауні;
· під час дружніх поцілунків;
· обіймах та рукостисканні;
· при чханні та кашлі;
· через поручні, дверні ручки, столи, стільці;
· при укусах комарів чи інших комах.
На тренінгу старшокласники розвіяли міфи про вірус, написали лист підтримки для віл-позитивних людей, дізналися історію виникнення захворювання, а також отримали в подарунок буклети з додатковою інформацією.
Лілія ПОЛІЩУК

Немає коментарів:

Дописати коментар