неділя, 28 квітня 2024 р.

Мандруємо мальовничою Україною

Світ - це книга, і ті, хто не подорожує, читають лише одну сторінку.
Святий Августин

    Подорож - це не просто переміщення з одного місця в інше. Це пірнання у незвідані глибини, де вирує калейдоскоп емоцій, де зустрічаються різні мови та культури, де кожен крок відкриває нові горизонти.
 24 квітня учні 10-Б класу Академічного ліцею імені братів Шеметів вирушили в захоплюючу подорож мальовничими куточками України.

 Першою нашою зупинкою стала Хотинська фортеця - величний замок Східної Європи XIII-XX ст.,  що знаходиться на березі Дністра.
 Більш як на кілометр тягнуться кам'яно-земляні укріплення. Внизу, на скелястому мисі - замок із двором, оточений масивним земляним валом із бастіонами. Високі стіни замку прикрашає орнамент із червоної цегли - наче подільська вишита сорочка.
Екскурсовод, немов чарівниця, переносила нас у минуле, розповідаючи про славні битви, що кипіли тут, про життя людей, чиї долі переплелися з цим величним кам'яним гігантом. Її слова оживляли старі стіни, роблячи їх не просто кам'яною оболонкою, а скарбницею пам'яті та свідком людської історії.
    Після обіду, огорнуті враженнями від Хотинської фортеці, ми вирушили до Бакоти - природного заказника на березі річки Дністер.

 Відвідавши це місце, ми змоги побачити залишки печерного монастиря та  напитися цілющої води з трьох джерел.
Колишній Бакотський печерний монастир, розташований за 60 км від Кам'янця у скелі заввишки 120 м біля річки Дністер, є взірцем умов життя перших християнських ченців-пустельників.  До кінця ХІV ст. Бакота була центральним містом біля Поділля. 
 Наступного дня ми вирушили в Кривче - мальовниче село на Тернопільщині, відвідали печеру Кришталева -  одне із тих див, яке викликає захоплення та неймовірні емоції… Дивуватися є чому: підземелля Придністровського Поділля зі своїми вигадливими залами, галереями, гротами розкинулось на 23 кілометри на глибині сорока метрів! Не дивно, що ця печера – заповідник державного значення. Уся вона покрита темно-коричневими гіпсами, які у деяких місцях нагадують кришталь.
Після обіду ми вирушили до Дністровського каньйону, одного з наймальовничіших місць в Україні та відвідали найбільшій рівнинний водоспад в Україні, висота якого складає 16 метрів - Джуринський, справжню перлину Поділля .  
А далі на нас чекали неймовірної краси Заліщики, руїни Червоноградського замку та ще безліч всього цікавого...

Наступного дня ми вирушили на екскурсію містом Чернівці. Нас очікувала прогулянка мальовничими вулицями, знайомство з унікальною архітектурою та багато цікавих історій від нашого гіда.
    Чернівці - це справжня перлина Західної України. Місто вражає своїми вишуканими будівлями в стилі модерн, які нагадують про його багату історію та австро-угорське минуле.
    Одним із найвідоміших символів міста є Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Цей університетський комплекс, збудований у кінці 19 століття, є справжнім архітектурним шедевром. Його величні корпуси, прикрашені скульптурами та орнаментами, зачаровують своїм величчю.
    Під час екскурсії по університету ми відвідали головний корпус, де могли помилуватися його розкішними інтер'єрами, старовинними аудиторіями та знаменитою Аудиторією урочистих актів.
    Подорож - це не просто про місцезнаходження, а про шлях, який ми прокладаємо в своєму житті.
Тож вирушайте у подорож! Відкривайте для себе нове, дізнавайтеся про світ і про себе, діліться своїми враженнями та надихайте інших. Життя занадто коротке, щоб сидіти на одному місці - подорожуйте, і воно подарує вам незабутні враження!
Ірина СЕМЕНОВА, класний керівник 10-Б

Немає коментарів:

Дописати коментар