четвер, 11 листопада 2021 р.

У безкрайому просторі слів

 

Щоб проникнути в таку тонку й неосяжну,

величну й багатогранну річ, як мова,

треба її любити.

Василь Сухомлинський

З нагоди Дня української писемності та мови, який щорічно відзначається 9 листопада, з метою розширити знання про красу й багатство рідного слова учителем української мови та літератури Вікторією Сало проведено низку заходів.

Учні 5-А класу вирушили в міжпланетну подорож до країни Лексикологія. Щоб полетіти на ракеті «Лексика», діти відповідали на питання вікторини «У безкрайому просторі слів», відгадували загадки. Виконавши завдання жителів планет Синонімів, Антонімів, Омонімів, Паронімів, п’ятикласники вдосконалили вміння розпізнавати групи слів за значенням, навчилися редагувати тексти й збагачувати словниковий запас за допомогою гри.


У 7-А учні поглибили знання про виникнення писемності, історію та розвиток рідної мови. Змагаючись між собою, команди «Мовознавці», «Журавлики» та «Українка» боролися за першість. Школярі повторили фразеологізми, фонетику, будову слова, наголоси. Переможцями гри-конкурсу  «Чаруй і квітни, рідна мово» визнано команду «Мовознавців».


Інтелектуальні змагання «Мово моя барвінкова»  чекали на учнів   7-В класу, де відбулося філологічне змагання між командами «Батьківщина», «Барвінок» і «Рідна мова». Узагальнивши й закріпивши знання про частини мови, діти вчилися працювати в команді, розвивали увагу й спостережливість. Перше місце посіла команда «Батьківщина».

Учні 8-А розв’язували лінгвістичні задачі з української мови. Діти поринули у світ синтаксису й пунктуації, допомагаючи Незнайку відшукати правильні розділові знаки, а Розумнику згадати правила. Восьмикласникам вдалося помирити між собою частинки речень і віднайти потрібні фразеологізми, які їм за допомогою жестів показували Михайлов О., Скотнікова П., Зінченко С. 

Інтелектуальні змагання з української мови розбудили прагнення школярів творчо працювати, бути цікавими співрозмовниками, орієнтуватися в безмежному океані слів, адже досконало володіти українською мовою – обов’язок кожного українця.

                            Учитель української мови та літератури Вікторія Сало

Немає коментарів:

Дописати коментар