субота, 27 листопада 2021 р.

Вчимося бути толерантними

 Поняття толерантності вперше почали вживати у XVIII столітті. У своєму «Трактаті про віротерпимість» видатний французький письменник і філософ Вольтер писав: «Безумством є переконання, що всі люди мають однаково думати про певні предмети». Розуміння толерантності не однакове в різних культурах, тому що залежить від історичного досвіду народів. У англійців толерантність розуміють як готовність і здатність без протесту сприймати іншу особистість, у французів – як свободу іншого, його думок, поведінки, політичних та релігійних поглядів. У китайців бути толерантним означає великодушно й щиросердно ставитись до інших. В арабському світі толерантність - це вміння вибачати, терпимість, співчутливість, а в персицькому - ще й здатність до примирення. В українців – це здатність бути стриманим, стійким, сприймати інших такими, як вони є.
  26 листопада класними керівниками Корніяченко Л.І, Цимбал О.І. для учнів 5-А і 5-Б класів було проведено тренінг «Вчимося бути толерантними». Учителі намагалися пояснити дітям, що таке толерантність; стимулювали уяву в пошуках власного розуміння толерантності; розвивали навички спілкування з іншими людьми, взаємодії з ними на основі співчуття, доброзичливості, виховували спостережливість, уважність до інших людей; вчили встановлювати стосунки на доброзичливій основі; сприяли формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок.


  Діти моделювали різні ситуації, знаходили правильні рішення, училися знайомитися та робити компліменти один одному, намалювали квітку толерантності. 
П’ятикласники дійшли висновку, що толерантні люди більше знають про свої недоліки та переваги. Вони критично ставляться до себе і не прагнуть у всіх бідах звинувачувати інших. Не перекладають власної відповідальності на інших. Толерантна людина не ділить світ на два кольори - чорний та білий. Вона не акцентує на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати й зрозуміти інші точки зору.
Почуття гумору і здатність посміятися над своїми слабкими сторонами - особлива риса толерантної людини. Отже, толерантна особистість знає і правильно оцінює себе.
Класні керівники 5-А і 5-Б класів

Немає коментарів:

Дописати коментар