пʼятниця, 22 лютого 2019 р.

Міжнародний день рідної мови

Нації вмирають не від інфаркту.
Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко
 21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.
 Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова - це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. За оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. 
Цього дня учні 5-Б класу завітали до молодших школярів 2-А та 2-В класів із власною презентацією "Мова калинова". Семенова Я. та Рябченко Я. у ігровій формі розповіли дітям про історію виникнення Дня рідної мови. Цікаві конкурси для юних мовознавців виявили неабиякі знання учнів з української мови та літератури. Прозвучали поетичні рядки з уст п'ятикласників (Холодняк К,. Мирна М., Горох С., Паріста С., Товарницька В.), а  другокласники у відповідь презентували рядки поезії Лесі Українки.




  Для учнів 5-6  класів було проведено розважально-виховний захід із використанням ІКТ. Школярі розгадували ребуси, розшифровували фразеологізми в малюнках, збирали прислів'я, виправляли лексичні помилки у реченнях та  складали  цитати про рідну мову. 
Дружній двобій закінчився веселими посмішками. Учні зрозуміли значення мови в повсякденному житті та закріпили отримані на попередніх уроках знання.

                                                      













Учитель української мови та літератури Плегуца Л.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар