четвер, 21 лютого 2019 р.

Згубність лихослів'я

 Дедалі частіше доводиться чути слова, які зовсім не припустимі для використання вихованій людині. Як же боротися з цією проблемою? 

 20 лютого учитель української мови та літератури Корніяченко Л.І. разом із ученицями 9-В класу Безрук Олександрою та В’юницькою Ілоною підготували лекцію для підлітків про згубність лихослів’я, бо дедалі частіше порушується межа між мовною культурою народу і злочинного світу. Жаргонізми й нецензурна лексика агресивно входять у побут. Дивує нині прагнення наших, таких законослухняних громадян "доторкнутися" до злочинного світу, романтизувати його.














Ненормована лексика. Звідки й коли вона прийшла до нас? Це справжня загроза нашій мові й культурі. 
 Мова кримінального світу – матюки, мова Гулагу – не тільки розхитує, а й руйнує еталон будь-якої літературної мови, української, російської. Мат – це великий гріх від Бога і великий сором від людей. Ще в XVII ст. чужинці, що подорожували Україною, писали: "У цього народу тільки чотири лайливі слова – свиня, собака, дідько, чорт". А нині? Брудні лайливі слова вийшли не з нашої мови, бо українська літературна мова сформована на прикладах високого стилю. 
 Лайки і прокляття – це вірус. Дедалі частіше чуєш, що вимовлені слова і навіть думки – матеріальні, фони несуть позитивну або негативну енергію. 
 Це стверджують учені різних наук – біологи, лінгвісти, психологи. Погані слова можуть "накликати" на здоров'я людини серйозні ускладнення – зламати нервову систему й організм у цілому. 
Дедалі більше сучасних учених підтримує думку, що прокляття – це своєрідний вірус. Потрапивши в організм людини, він ослаблює, навіть руйнує її імунітет. За народним повір'ям, дія злого слова, "порча" (чітко вибудовані словесні структури) може проявлятися протягом семи років від дня посилання. 
 А якщо людина хоче звільнитися від негативної енергії зняти стрес? Що робити? 
 Науковці радять: не накликай зла на близьких, на інших людей, на свою країну. Переведи увагу на інше, щось для тебе важливіше, значніше, і тоді прикрість, завдана тобі, змаліє. 
 Мова – інтелектуальний портрет людини. Не забуваймо про це! І якщо зовнішній портрет можна змінити за допомогою одягу, макіяжу, то з мовним–набагато складніше. 
 А ще для учнів 9-х класів було проведено позакласний захід «Я люблю Україну». Метою конкурсу було перевірити знання учнів із української мови, літератури, історії, географії України, розвивати спостережливість, логічне мислення, виховувати патріотичні почуття. 
 Діти проявили неабияку ерудицію, щоб достойно пройти всі етапи конкурсу. А потрібно було демонструвати і знання з орфографії, лексики, і повправлятися в перекладі словосполучень із російської мови на українську, і проявити артистизм, щоб показати фразеологізми, які потрібно було розгадати командам. А ще за 2 хвилини гравці мали відгадати якнайбільше імен відомих людей, і лише за 1 хвилину дати якомога більше відповідей на питання всіх розділів мовознавства. Чимало конкурсів вдалося пройти учасникам. 
























Найактивнішими з них стали такі учні: Колісник Карина (9-А), Мірошніченко Єлизавета, Гирич Віра, Журман Анна, Овсієнко Євгенія, Аліксандров Назар, Осаулко Вікторія, Захарченко Анна(9-Б), Обіход Софія(9-В). 
Учитель української мови та літератури Корніяченко Л.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар