середа, 9 листопада 2016 р.

День української мови та писемності

9 листопада - День української писемності. Святкування в нашій школі вже стало традиційним, адже це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.

Ну, що б здавалося, слова…
Слова та голос – більш нічого.
А серце б’ється, ожива,
Як їх почує! –
писав Т. Г. Шевченко.
Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися наш народ. 
Чому ж людське серце так відчуває рідне слово?
Знать, од Бога
І голос той, і ті слова
Ідуть меж люди!... –
сказав великий поет.
Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. 
  Учителі української мови та літератури разом із дітьми надзвичайно активно готувалися до свята. У фойє школи організували виставку плакатів до Дня писемності, презентували твори сучасних українських письменників. 
  Відоме прислів’я стверджує: «Птицю пізнають по пір’ю, а людину по мові». Учителями-словесниками підготовлено серію пізнавальних експозицій «Чистота мови», у яких було представлено словосполучення, у яких часто, на жаль, роблять помилки, як діти, так і дорослі. Переконані, що всі, хто з ними ознайомився, не будуть у майбутньому припускатися помилок! А крилаті вислови про мову, щиро сподіваємося, запам’ятаються усім, хто шанує рідне слово. Учнів 5-11 класів залучили до написання радіодиктанту. Для дев’ятикласників було організовано конкурс «Я люблю українську» вчителями-словесниками: Сало В.В., Корніяченко Л.І, Плегуцою Л.М. Діти продемонстрували глибокі знання з лексики, орфографії, уміння віршувати, перекладати з російської мови українською, тлумачити застарілі слова. Намагалися показати прислів’я за допомогою жестів. Перше місце поділили команди 9-А та 9-Б класів, друге місце – 9-В клас.











Глибоко переконані, що ми достукалися до кожного серця. Ще раз згадали мудрі слова Вольтера про те, що чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя. Надіємося, що в нашій рідній школі не залишилося жодного учня, який би не усвідомив того, що важливо знати й постійно вдосконалювати рідну мову.
Керівник методичного об’єднання,
 учитель української мови та літератури Корніяченко Л.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар