четвер, 19 травня 2016 р.

День вишиванки

Сорочку-вишиванку
До самого світанку

Вишивала дівчина в сиву давнину.
Схрещувались ниточки,
Розквітали квіточки:
Ружі та барвінок, вздовж по полотну.
Вишивала з піснею
Яблука барвистії.
Чи на дворі дощ був, чи холодний сніг.
Вишивала ружу
Та вкладала душу,
Щоб на довгі роки вийшов оберіг.
  Одягати вишиванки останнім часом стало дуже модно. Нерідко вони є не лише у малечі, а й у батьків. У деяких сім’ях, на щастя, ще залишилися сорочки, які вишивали пра- та прапрабабуся.
   Але вишиванка — це не просто красивий святковий одяг, а й важлива частина культури нашого народу. Недарма про неї складено чимало пісень та віршів. Кожен візерунок у вишиванці має свою символіку та значення. Кожен регіон має свої традиції використання кольорів та візерунків. Традиційні українські вишивані сорочки прикрашалися і геометричними орнаментами, і рослинними малюнками і зображеннями тварин. Але вишивальниця неодмінно вкладала у оздоблення сорочки частинку свої душі, побажання щасливої долі.
   Учні нашої школи із задоволенням долучилися до проведення Дня вишиванки: від самого ранку коридори майоріли вишивками різних кольорів та технік, дівчатка вбралися у вінки, прикрасили зачіски квітами. Найактивнішими, як завжди, були учні початкової школи. У 1-Б класі Погрібна А.М. провела флеш-моб «Сорочку мама вишила мені». Класовод 2-В Паріста А.М. упродовж дня застосовувала комплексно-хвильовий метод із теми «Національний день вишиванки». Учні в найкрасивіших вишиванках влаштували подіумний показ. 
А найменші учасники свята, користуючись нагодою, шлють свої вітання з Днем вишиванки всім українцям. Зокрема, Глушко Микола (1-А) вітає бабусю Наталю та дідуся Миколу, що мешкають в Криму, а Матьоха Матвій (1-В) – батькові Михайлу, який працює у Канаді. Особливо урочистим вийшов цей день для четвертих класів, оскільки вони сьогодні складають останню державну підсумкову атестацію з української мови. Сподіваємося, що магічна сили вишиванки підтримає їх.



























Немає коментарів:

Дописати коментар