вівторок, 21 лютого 2023 р.

Мова – коштовний скарб народу

Любіть красу своєї мови,
Звучання слів і запах слів:
Це квітка ніжна і чудова
З широких батьківських степів.
Всі каравани знайдуть воду
В краю пустель і злих негод:
Як річка, з роду і до роду,
Там мова з’єднує народ.
(Терень Масенко)

   Історія свята має, на жаль, трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони використання бенгальської мови. Відтоді в Бангладеші цей день став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато часу. Аж у 1999 році на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було прийнято Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні. Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи.
   Мова — це великий дар природи. І в кожного народу вона своя. Наш народ створював мову віками. Відомий український педагог Василь Сухомлинський писав: „Мова — це віконця, через які людина бачить світ. Багата мова — багатий духовний світ, розвинуте почуття краси слова — велика моральна культура. Убогість слова — це убогість думки, інтелектуальної, емоційної, естетичної товстошкірості". Світ захоплюється українською, яка належить до першої трійки наймилозвучніших мов земної кулі.
  Щорічно учні Лубенської ЗОШ №2 активно святкують Міжнародний день рідної мови, адже усвідомлюють, що є українська для кожного з нас. Було проведено конкурс авторських фото, аудіо та відеоробіт на тему "Рідна мова - моя честь і гідність". Найактивнішими були Нікітіна Дар’я, Кириченко Денис, Зінченко Вікторія, Бабейчик Вікторія, Віхров Роман, Бовсуновська Мар’яна, Бовсуновський Іван( 5-Б), учні 10-Г.

  Для учнів 5-Б класу вчителем української мови та літератури Корніяченко Л.І. було проведено гру «Найрозумніший» із метою систематизувати знання з усіх тем української мови, визначити найкращого знавця української мови. Найактивнішими були Бабейчик Валерія, Береза Ярослав, Курило Ростислав, Кириченко Денис, Бовсуновський Іван, Нікітіна Дар’я, Удовченко Денис. Діти залюбки пригадали вивчене, а кращим знавцем стала Бабейчик Валерія.
Словами В. Геращенка розпочалася мовознавча вікторина у 5-В класі (учитель Мастаєва О.В.):
До рідного слова торкаюсь душею,
Боюсь очорнити чи зрадить його.
З цих слів наша мова, пишаємось нею –
Це музика й пісня народу мого.
Діти розгадували ребуси, загадки, продовжували прислів’я, слухали поезії про мову.
Учні 9-А, 10-х класів активно долучилися до заходів (учитель Мастаєва О.В.) Старшокласники добирали цікаві факти про мову, вислови відомих людей, складали сенкани та ребуси, а потім оформляли все у вигляді презентацій на тему «Рідна мова – честь і гідність». Хочеться виділити найбільш вдалі роботи, авторами яких є такі учні: Ковтун Оксана, Колісник Дар’я (9-А), Зінчук Аліна, Очередько Марія, Пирч Юлія, Руденко Тетяна, Васільєва Марія (10-А).

 Також дев’ятикласники та десятикласники взяли участь у тематичному фотоквесті. Учні правильно, швидко та креативно виконали завдання. Цей вид роботи їм дуже сподобався.
 Для 11-класників було проведено гру-вікторину(учителі Корніяченко Л.І., Цимбал О.І.). Старшокласникам було не тільки надзвичайно цікаво, а й дуже корисно, адже вони випробували та поглибили свої знання з рідної мови. Гра допомогла учням зробити крок уперед у підготовці до НМТ.
До Міжнародного дня рідної мови в інформаційно-ресурсному центрі Лубенської ЗОШ №2 експонується книжкова виставка «Мова – коштовний скарб народу», на якій представлені різноманітні словники української мови, збірки художніх та публіцистичних творів українських письменників, книжкові видання про історію і розвиток рідної мови.

Керівник ШППС Людмила Корніяченко 

Немає коментарів:

Дописати коментар