четвер, 30 вересня 2021 р.

Захід-реквієм «Трагедія Бабиного Яру: без права на забуття»

  29 вересня 2021 року по всій Україні та у світі відзначають 80-ті роковини страшної трагедії, яка відбулася у Бабиному Яру. Ця подія є однією з найтемніших сторінок історії України. Та про неї потрібно пам’ятати, адже саме так ми зможемо вшанувати пам’ять мільйонів жертв Голокосту.
 Для того, щоб учні усвідомлювали важливість толерантного ставлення до інших народів, викладачі з усієї України проводять тематичні заходи до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру.
  Так 29 вересня для учнів старших класів Лубенської ЗОШ № 2 була проведена виховна година-реквієм на тему: «Бабин Яр: у пошуках пам'яті». Викладач історії Больбот Олена Миколаївна разом із учнями 11-А класу розповіли про події, пов'язані з трагедією в Бабиному Яру, який став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, циган та інших громадян. Як зазначив Крівченко Дмитро, учень 11-А: "Бабин Яр - це страшний символ Голокосту на нашій українській землі. Ми не можемо позбутись його, але можемо перемогти гідним ушануванням пам'яті всіх жертв, усіх загиблих. Адже саме ми несемо відповідальність перед усіма минулими і всіма майбутніми поколіннями за історичну справедливість."
Після вступної бесіди діти переглянули документальний відеоролик «Як вдалося відшукати місце розстрілів», а також фрагмент із фільму "Бабин Яр: у пошуках пам'яті".

"Це був не просто розстріл. Це був конвеєр. Саме тому наш урок-пам'яті є даниною історичної пам'яті та поваги до героїзму усіх жертв Бабиного Яру, а також усіх постраждалих від цієї страшної трагедії", - каже Зеленюк Андрій.
"НАШ ОБОВ'ЯЗОК — ЗРОБИТИ БАБИН ЯР МІСЦЕМ ПАМ'ЯТІ, А НЕ МІСЦЕМ ЗАБУТТЯ", - наголошує одна з ведучих.
На останок Коновалова Марія зачитала аудиторії вірш, який багатьох змусив замислитися:
" Звичайний яр, брудний і неохайний,
Тремтливі віти двох блідих осик.
Ні, це не тиша... Незгасимий крик.
Блищить на мокрій ткані крутоярів
Розбите скло старечих окулярів
І дотліває кинутий набік
Скривлений дитячий черевик..."

  У залі стояла пригнічена тиша та важка атмосфера. Пам'ять вшановували хвилиною мовчання. "Трагедія Бабиного Яру - ніколи знову" - ось гасло, яке має запам'ятати кожен присутній на цьому заході.
Учениця 11-А класу Симоненко Анжела

Немає коментарів:

Дописати коментар