середа, 3 березня 2021 р.

Використання мультимедійних технологій на уроках української літератури – вимога часу

 Новітні інформаційні технології, електронні засоби навчального призначення дають можливість підвищити ефективність уроку літератури, створити такі умови, за яких всі учні залучаються до активної, творчої навчальної діяльності, процесу самонавчання, самореалізації, вчаться співпрацювати, критично мислити, аналізувати, висловлювати й відстоювати власні думки та ідеї. 
 Саме тому в рамках педагогічної атестації вчителем української мови та літератури Цимбал О.І. у 6-А класі проведено урок засвоєння нових знань, умінь та навичок з інтерактивними елементами з теми «Найцікавіші епізоди повісті В. Нестайка «Тореадори з Васюківки». Поняття романтичного та пригодницького у творі». 
 На початку уроку вчителька створила для шестикласників сприятливий мікроклімат, який налаштував клас на плідну творчу діяльність. Перевірку домашнього завдання проведено у формі презентації проєкту «Я- ілюстратор твору» та інтерактивної вправи «Пазли». Склавши пазли, учні розподілили художні засоби по групах: епітети, порівняння, метафори, фразеологізми. 




 Опрацьовуючи новий матеріал, шестикласники зачитували й аналізували найцікавіші епізоди повісті, простежили як зображується мрія і дійсність у стосунках та поведінці героїв, працювали в групах з ілюстрованими картами сюжету, пояснювали значення прислів’їв. 







 Для закріплення опрацьованого матеріалу вчителька застосувала метод «шість цеглинок». Виконуючи вправу «Шість цеглинок з характером», діти створили модель рис характеру свого друга. Зачитуючи цитати, спроєктовані на інтерактивну дошку, учні знаходили ключові слова повісті. 




 Рефлексія діяльності, яка була проведена у формі інтерактивної вправи «Рюкзак вражень», дала можливість осмислити раціональні способи та прийоми роботи з навчальним матеріалом. Вдало було оцінено активність кожного учня на різних етапах уроку. 
 Таким чином, можливості сучасного уроку загалом значно розширюються завдяки використанню мультимедійних, інтерактивних технологій, Інтернету. 

Заступник директора з НР Самокиша К.Г

Немає коментарів:

Дописати коментар