вівторок, 11 лютого 2020 р.

Формування професійної компетентності педагогів НУШ


   Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 800 затверджено новий порядок підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, згідно якого обсяг(тривалість) фахової підготовки встановлюється в годинах та/або кредитах Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи(один кредит ЄКТС становить 30 годин) за накопичувальною системою. У міжатестаційний період вчителі можуть підвищувати свій професійний рівень шляхом участі в семінарах, практикумах, тренінгах, вебінарах, майстер-класах тощо відповідно до річного плану підвищення кваліфікації педагогів закладу освіти. Протягом п’яти років загальний обсяг фахової підготовки не може бути менше 150 годин. 
 При Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А.С.Макаренка започатковано тижневі курси підвищення кваліфікації вчителів початкових класів у новому форматі ( 30 годин/1 кредит ЄКТС), які складаються з п’яти навчальних модулів: професійно-педагогічного, соціально-громадянського та підприємницького, загальнокультурного та мовно-комунікативного, інформаційно-цифрового та психолого-фасилітативного. 
 Слухачі курсів дізналися про особливості кліпового (NET) мислення сучасних дітей; для чого системно розвивати емоційний інтелект, який допомагає долати складності соціального життя у школі(зокрема на робочому місці), зростати професійно, бути лідером і надихати інших на досягнення успіху. 


 Кожен педагог повинен пам’ятати, що позитивне емоційне забарвлення освітнього процесу – потужний мотиваційний фактор навчальної діяльності. Учителі-практики оволодівали техніками формувального оцінювання, здійснення ефективного зворотнього зв’язку та самооцінки, отримали багато цікавої та корисної інформації з медіаграмотності, згадали один із постулатів гуманної педагогіки Ш.О. Амонашвілі: « Учень – добровільний і зацікавлений соратник учителя, однодумець в учнівському колективі, рівноправний учасник освітнього процесу, зацікавлений у його результатах». 








Також широко була висвітлена проблема педагогічної взаємодії учасників освітнього процесу (традиційні та інноваційні аспекти). На базі Кременчуцької ЗОШ№19 проведено семінар з теми «Формування професійної компетентності педагога Нової української школи» та зустріч з авторами підручників для 3 класу НУШ, які готує до друку «ВИДАВНИЧИЙ ДІМ ОСВІТА». Оксана Вікторівна Вашуленко, науковий співробітник відділу початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України, говорила про нові умови освітньої діяльності вчителів початкових класів і презентувала інноваційні завдання й підходи до реалізації змісту типової освітньої програми мовно-літературної освітньої галузі. Не залишили байдужими майстер-класи з викладання інтегрованого курсу «Я досліджую світ». По завершенню семінару всі учасники отримали сертифікати загальною кількістю 6 академічних годин(0,2 кредити ЄКТС).














  Ефективна співпраця колег безумовно сприяла формуванню професійної компетентності педагогів Нової української школи. 

Заступник директора з НВР А.В. Грибань

Немає коментарів:

Дописати коментар