субота, 25 листопада 2023 р.

«ЗГАДАЙТЕ НАС, БО Ж МИ КОЛИСЬ ЖИЛИ…»

 У переддень 90-х роковин голодомору 1932-1933 рр. в Академічному ліцеї імені братів Шеметів вшанували пам'ять невинно загиблих мільйонів жертв совєтської влади.
 На дошці оголошень закладу було розміщено інформацію про події 1932-1933 рр. в Україні. Це добірка фактів про причини, масштаби та наслідки голодомору.

 Бібліотекар закладу, Неля Водолазська, підготувала тематичну виставку. Ліцеїсти мали можливість познайомитися з літературою, яка присвячена трагедії голодомору на українських землях. Це спогади очевидців, документи, дослідження науковців та краєзнавців. Учні з великим зацікавленням гортали сторінки книг та були вражені масштабом трагедії.
 Старшокласники долучилися до проведення тематичного заходу «Говоримо сьогодні, пам’ятаємо завжди». Учні переглянули документальний фільм про голодомор 1932-1933 рр., познайомилися з науковим аналізом цих подій. Із особливим хвилюванням дорослі діти слухали спогади тих, хто пережив голод.
 Трагедія голодомору – це свідчення незламності українського селянства. Совєтська влада таким чином помстилася українцям за їх опір колективізації, адже тільки в 1930 р. кількість селянських виступів в Україні сягнула рекордної позначки 4000!
 Приємно, що наші ліцеїсти зберігають пам'ять своїх родин, цікавляться родинними історіями. Діти активно долучилися до збору інформації на тему «Життя моєї родини в часи голодомору 1932-1933 рр.». Ці родинні історії звучали по особливому з уст молоді. Вони не просто переповідали події тих часів, а наче б то самі переживали цю страшну трагедію. Говорили про людяність у нелегкий час, про взаємодопомогу і підтримку, які є надзвичайно важливими для кожного. Проводили паралелі з сучасними подіями. Говорили про злочини росії, яка в умовах повномасштабної війни викрадає українське зерно та чинить геноцид проти українців.
Для вшанування пам’яті тих, хто загинув голодною смертю ми запалили свічку та обов’язково долучимося до акції «Запали свічку пам’яті» о 16.00 год. 25 листопада. 
Важливо зберігати пам'ять про минуле, про трагічні та героїчні сторінки нашого народу. Історична тяглість насправді надзвичайно важлива для розуміння подій. Якщо ми хочемо мати майбутнє, то важливо озиратися у минуле.
Олена Больбот, учитель історії

Немає коментарів:

Дописати коментар