понеділок, 21 лютого 2022 р.

День рідної мови

 Уперше Міжнародний день рідної мови почали відзначати 21 лютого 2000 року. Ця дата невипадкова: у 1952 році влада Пакистану проголосила урду офіційною мовою країни, але нею розмовляло лише 3% населення. Це рішення викликало обурення на сході країни, а 21 лютого того ж року під час протесту в місті Дакка поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів.

У 1971 році Східний Пакистан (нині Бангладеш) отримав незалежність. За його пропозицією ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 року першим Міжнародним днем рідної мови.

Центральна ідея Дня рідної мови — заохотити людей спілкуватися рідною мовою; нагадати, що багато «маленьких» мов підходять до межі зникнення, бо носії поступово перестають ними користуватися.  Наша рідна українська  – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов'я

Традиційно з нагоди Міжнародного дня рідної мови у Лубенській школі №2 проведено низку заходів, щоб ще раз долучитися вустами і серцем до материнської мови, найсвятішої, найкращої, найріднішої.

Для учнів 5-Б класу вчитель Цимбал О.І. здійснила мовознавчу подорож "Як український соловейко світом мандрував". Учні ознайомилися з мовними зв'язками України та інших країн, із поняттями "українізм", " англіцизм", "полонізм" та інші, зміцнили навички грамотного писання, виховували шанобливе ставлення до культурних і духовних надбань суспільства.


З учнями 6-А класу вчителем Плегуцою Л.М. проведений усний журнал "Українська мова-наша слава, це для думки - золота оправа". Учні зачитували крилаті вирази про мову та поетичні рядки сучасних митців.


    У 6-В класі вчитель Мосійчук В. В. провела інтелектуальну гру «Найрозумніший». Три команди учнів «Молодці», «Непереможні» та «Найкращі» змогли показати свої знання з української мови та літератури , проявити кмітливість, винахідливість, швидкість. Наприкінці свята діти декламували вірші про рідну мову та співали пісні, вітали переможців.



  Для учнів 11-А класу учителем Корніяченко Л.І. було проведено інтелектуальну гру-шоу «Де логіка?».
 Метою заходу було формування вміння розмірковувати та мислити несуперечливо і послідовно, розширити знання з української мови та літератури; розвивати логічне мислення, інтерес до вивчення української мови, культури та історії; виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю. Старшокласники чітко висловлювали думку та аргументували власну позицію, а також знаходили виходи зі складних ситуацій, демонстрували уміння керувати власними емоціями, прагнення до самовдосконалення та саморозвитку.

Українська мова могутня, глибинна. Вона розчулює, закликає до боротьби, клекоче в ненависті до несправедливості зла,  насильства. Тож бережімо  чистоту рідної мови. Нехай  наша соловїна наповнює  душі багатством і красою духовності.

                                                Людмила КОРНІЯЧЕНКО, учитель української мови та літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар