понеділок, 21 лютого 2022 р.

Міжнародний день рідної мови

  Мова – одне з найцінніших надбань, які створили й залишили наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ.
 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято ­до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. В Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кілька століть.
 До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся початкова школа. Адже саме з 21 лютого розпочався тиждень початкових класів. Всі учні мали змогу заглибитись у світ української мови. День рідної мови пройшов під девізом: « Мова –духовне багатство народу» Василь Сухомлинський. Проведені заходи були спрямовані на розширення знань учнів про мову, формування шанобливого ставлення до неї.
  Цікавий і змістовний конкурс віршів - декламаторів «Рідна мова чиста, як роса», провели онлайн учні в 1-А та 1-В класах. Першокласники декламували вірші відомих українських поетів про Україну, про родину та українську мову, демонстрували велич та красу, шанобливе ставлення до мови. 1- Б клас провів конкурс «Ми говоримо украЇнською» Переможці!!! Чижов Є., Чижова В., С. Стець С., Каюк К. , Литвишко С., Климко В., Зеленець І., Клякун С., Новіков В.
  Учням 2-А класу урок української мови запам’ятався грою-подорожжю «Мовознавчий експрес», під час якої вони охоче виконували завдання в групах, мікрогрупах на «Поетичній», «Казковій», «Фонетичній», «Орфографічній» зупинках; розвивали логічне й творче мислення; демонстрували почуття поваги до свого, українського, та бажання розмовляти рідною мовою.
З метою формування навички побудови діалогу на задану тему, збагачення словникового запасу, виховування культури спілкування, зацікавленості до глибшого ознайомлення з професіями учні 2-Б класу в цікавій ігрові формі провели діагностувальну роботу (діалог). Захист проєктів "Презентація професії ", використання елементів прийому-гри «Шість капелюшків», лінгвістична сторінка, використання формул мовного етикету, моделювання життєвих ситуацій, навчання в грі сприяли створенню атмосфери успіху кожного учня та отриманню позитивних емоцій.
Учні 2 - В класу взяли участь вікторині "Мово рідна, мово солов'їна", під час якої закріпили та поглибили свої знання з рідної мови. Діти відгадували загадки, ребуси, анаграми, складали прислів'я, добирали синоніми та антоніми, грали в гру "Так чи ні". Найбільше до вподоби учасникам припали загадки - жарти.
Учні 3-А класу вчилися складати ребуси та загадки про рідну мову.

Учні 3-Б та 3-В класів побували у віртуальному театрі, де самі були акторами. Діти демонстрували акторські здібності інсценізуючи байки Л. Глібова.
Учні 4-А класу взяли участь у вікторині " Мово українська, гордості моя!". Діти відгадували загадки про мову, загадки-жарти, з поданого слова утворили нові, складали прислів'я, позмагалися у казкових перегонах.
У 4-Б класі, учителем Тетяною Сидоренко, був проведений урок-турнір знавців рідної мови. Учні продемонстрували міцні теоретичні знання та якісні практичні навички. За правильно виконані завдання учасники отримували цеглинки LEGO. Таким чином визначили переможців.
У 4-В класі було підведено підсумки про участь у Всеукраїнській олімпіаді з української мови "Всеосвіта Зима 2021-2022." Переможців нагороджено грамотами.
Класний керівник 1-А класу Олена Буторіна

Немає коментарів:

Дописати коментар