пʼятниця, 26 січня 2024 р.

Січень історичний

Січень історичний вже крокує кроком.
В ньому є історія, в ньому є епоха.
Хочеться згадати історичні дати,
Що в долі українців - мусим пам’ятати! 
 Так почали захід-реквієм учні 10-х класів, присвячений епохальним подіям цього місяця. 
Перший блок - про кіборгів, які захищали Донецький аеропорт. Мирна Мілена й Ілей Марія розповіли про 242 дні захисту споруди, взагалі не пристосованого для оборони. Поставили першу свічку за 101 загиблого в тому пеклі.
Другий блок присвячений Дню Соборності України. Семенова Ярослава та Товарницька Вікторія нагадали присутнім про події 22 січня 1918 р., коли був підписаний «Передвступний договір» про об'єднання УНР і ЗУНР. І друга свічка – «За героїв України від козаків до брата», які боронили Україну.
Наступна частина – про найстрашнішу дату січня - 27 – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Макаренко Дмитро й Паріста Софія розповіли про Аушвіц, Бабин Яр та розстріл євреїв під Лубнами в роки Другої світової війни. Третя свічка – за мільйони загублених душ.
Останній розділ був присвячений Дню пам’яті героїв Крут. Лихіцька Вероніка та Кривохижа Софія нагадали про подвиг юних українців, які в далекому 1918 році загинули за Україну в бою з військами більшовиків. Лунали рядки поезії П.Тичини «Пам’яті тридцяти», перепохованих на Аскольдовій могилі. І останню свічку поставили за них.
Відеоряд про ті події 100-річної давності й недалекого минулого додав урочистості й трепету. Старшокласники (якщо не знали до цього часу) побачили, що є художні фільми про події тих часів – «1918» і «Кіборги».
 А закінчили захід піснею у виконанні Кондратенко Анни «Прохання до неба» й словами віри в обов’язкову перемогу України у війні: «А ви думали, що Україна - так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни!»
Заступник директора з ВР Людмила ОГАРЬОВА

Немає коментарів:

Дописати коментар