пʼятниця, 24 березня 2023 р.

День боротьби з туберкульозом

 24 березня - Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз. До ХХ століття він був практично невиліковним. Давньогрецький лікар Гіппократ наприкінці V на п. VІ століття до н.е, описав патогенез «сухоти», але вважав, що хвороба передається спадково через смертність багатьох сімей. Більше 2500 років тому знайшли збудника в тканинах мумії. У 1839 році Й.Л. Шенлейн вперше назвав цю хворобу туберкульозом, а у 1845р. Джон Кроган, власник «Мамонтової» печери, оселяв туди людей з хворобою, щоб вилікувати їх через чисте повітря. Але тільки у 1882 році відкрив збудник німецький мікробіолог Роберт Кох, за що отримав Нобелівську премію в галузі медицини. Він зміг виділити чисту культуру, ось чому її називали паличкою Коха. Здорова людина може легко заразитися через предмети побуту, повітряно-крапельним шляхом або через їжу. 
Основні симптоми: кашель, який триває більше 3-х тижнів, може бути з кров'ю; висока температура; втрата ваги; біль у грудях. Пам'ятайте, що існує й прихована форма, коли в людини немає симптомів, але інфекція перебуває у її тілі. Для учнів 6-7-х класів був проведений спеціальний захід учителем основ здоров’я, що спрямований на інформування та попередження дітей про туберкульоз. 
Школярі уважно переглядали презентацію, слухали вчителя, ставили питання стосовно теми, виконували завдання. На завершення учні поділилися малюнками на тему: «Зупинимо туберкульоз разом».
Учитель основ здоров'я Поліщук ЛІЛІЯ

Немає коментарів:

Дописати коментар