понеділок, 2 березня 2020 р.

Український віночок – символ нації




        
«Хто вміє віночок вити,
той вміє життя любити»
 Сучасне життя наповнене бурхливим розвитком високих наукових технологій, надзвичайними темпами і ритмами, які значно впливають на наш побут і спосіб життя. І тим цінніший інтерес до національного коріння, до витоків, традицій, етнічних особливостей, які лежать в основі нашої національної самобутності. Сьогодні питання національного відродження особливо актуальне, адже побудова сильної сучасної незалежної держави неможлива без міцного національно — історичного фундаменту, значною складовою якого є історично сформовані національні символи.
 Зважаючи на останні події в нашій країні, національна символіка набула нового значення. Вишиванки уже носять і в повсякденному житті, а не тільки у святкові дні. До національних символів також належить і вінок - дівоча прикраса для волосся з живих чи штучних квітів. Ще рік тому дівчину у вишиванці та віночку сприймали за учасницю народного колективу, сьогодні ж - це звичне явище, яке викликає посмішку та національну гордість.
 Віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все — важливий елемент — символ українського життя. Тож дана тема є актуальною ще й тим, що в період цього відродження все ще простежується багато білих плям у вивченні традицій вінкоплетення, застосуванні цієї національної прикраси у різноманітних народних обрядах, трактуванні символічно - оберегового значення усього вінка та окремих його складових; невігластва у підборі квітів, стрічок та інших матеріалів для вінків, ігнорування вікових традицій у створенні вінків для різних вікових категорій та обрядів тощо.
 28 лютого в День українознавства у 3-Г класі був проведений урок трудового навчання «Український віночок – символ нації». Учні дізналися, що в Україні налічують понад 77 видів вінків: різдвяні, вінок відданості, чернечий, вінок надії, вінок розлуки, вінок кохання та інші. 
 Переглянувши презентацію, учні дізналися, що український вінок – це справжнє диво нашого народу, адже кожна квіточка не лише прикрашала голову дівчини, а й слугувала обере­гом, дарувала їй свою силу та вроду. Щоб сплести вінок, потрібно було знати властивості та символі­ку кожної квітки. Усього в українському віночку дорослої дівчи­ни — 12 квіток. Кожна є лікарем і оберегом, мала своє значення, символ та виконувала певну функцію - головний біль заспокоювали чорнобривці, незабудки та барвінок зір берегли, ромашка серце заспокоювала, безсмертник рани загоював, а мак давав сон і беріг думки.
 На уроці школярі колективно працювали над виготовленням українського віночка. До творчої роботи радо погодились долучитися мами Міщенко А.О., Нагорна Н.П., П′ятецька І.П., Яцько Ю.В. Учні спільно з батьками виготовляли в групах квіти: волошки, маки і ромашки. 







Третьокласники з великим захопленням і любов’ю «вплітали» квіти у віночок. Позитивні емоції і думки переповнювали всіх присутніх.
 







Наша національна спадщина є нашим багатством яке об'єднує нас з нашими пращурами та одне з одним, ми - один єдиний народ, який повинен берегти свою багатовікову історію, культуру та традиції, передавати її дітям та онукам.
Щоб розуміти українську культуру та колорит потрібно знати її народні традиції, звичаї та обряди, національні символи і обереги. Український віночок якраз є одним із таких символів. 
Класний керівник З-Г класу Крістіян Т.О.

Немає коментарів:

Дописати коментар