вівторок, 21 лютого 2017 р.

Міжнародний день рідної мови



Чужу мову можна вивчити за шість років, 
а свою треба вчити все життя. 
(Франсуа Вольтер)



 21 лютого в усьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови. 
  Історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат багатовікової еволюції кожного етносу - це мова. Без рідного слова, своєї самобутньої культури немає народу. Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. 
Починаючи з 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці. Традиційними стали заходи, присвячені цій даті й в Лубенській ЗОШ №2.










  Так, у початковій школі сьогодні  - День українознавства, який розпочався Святом українського віночка в 1-х класах. Під керівництвом перших учителів Сивобородько Л.М. (1-А),РєпіноїІ.О.(1-Б), ЯрмоленкоТ.І.(1-В) за допомогою поетичного слова наймолодші школярі сплели віночок із квітів любові для милої рідної України й розповіли про кожну квіточку й стрічечку, які прикрасили його. У теплій дружній атмосфері відбулося єднання солов’їної мови й музики. Першокласники разом з учителем музичного мистецтва Чевердою О.А. заспівали пісню «Віночок». Ведучими заходу були випускники початкової школи - учні 5-А класу Дацюк Дмитро, Омельченко Лев, Скуратовська Карина.








  

  А учні 2-х класів під керівництвом   Погрібної А.М.(2-Б)     опинилися  в чарівному  Світі казки.
  Юні актори  захопили грою на сцені всіх присутніх.«Забута казка - це золоте намисто, яке впало на морське дно» -  кажуть мудреці. І щоб наступні покоління не втратили цього скарбу, діти повинні зберігати в  своїй пам’яті перлини народної мудрості , з бажанням читати казки. Незвичним було дефіле казкових героїв, під час якого другокласники зустрілися з персонажами як літературних, так і народних казок. В образі Лисички була Пархоменко Анастасія(2-А),Буратіно зіграв Матьоха Матвій (2-В),Мальвіну-Павлюк Анастасія (2-Б), Червону Шапочку- Іваненко Вікторія(2-Г),Котигорошка- Городищенко Олександр(2-Б),  в ролі Пана Коцького був Кокошко Михайло(2-Г).Ведучою дійства була  чарівна Пані Казка , учениця 6-Б класу Величко Меланія.











   Бібліотекар школи Агеєнко Н.І.  презентувала для молодших школярів нові надходження дитячої літератури до  шкільної бібліотеки. На виставці були представлені книги різних літературних жанрів. У центрі експозиції були казки.
                           
                              Казка — це світ чарівний та незвичний ,
                              Казка — це диво, сповнене краси.
                              Поринуть в казку, це ж бо так цікаво,
                              Це справді свято, радість для душі.









Учні 2-В класу під керівництвом учителя Тимошенко Л.Г. стали в  Міжнародний  день рідної мови маленькими дослідниками й дізналися ,як народилася перша книга, а також поглибили свої знання про  її значення в житті людини. Діти  підготували цікаві презентації  сучасної дитячої літератури й змогли переконати хлопчика  Нечитайлика  в необхідності більше читати.   
                       
 

        












А   група семикласників під керівництвом учителя української мови та літератури  Корніяченко Л.І. провели для другокласників змістовну інформаційну хвилинку  про  значення рідної мови в житті людини.
  



   
Учні 3-х класів під керівництвом учителя Дацюк А.М. були активними учасниками інтелектуального Брейн-рингу. Під час виконання завдань у восьми конкурсах третьокласники продемонстрували добре сформовані знання, уміння й навички з української мови. Перемогла команда «Дивослово» (3-Б, учитель Сидоренко Т.В.). Команда «Мовознавців» посіла ІІ місце (3-А,учитель Дацюк А.М.),а команда «Патріотів» (3-В,учитель Паріста А.М.)- ІІІ місце. Діти зробили висновок, що зупинятися на досягнутому ніхто не буде.

 

 






Учитель Буторіна О.М. з учнями 4-В класу підготувала та провела до Дня рідної мови відкритий урок літературного читання з теми «Мудрим ніхто не родився. Л.Українка. Біда навчить» у рамках чергової атестації. Колеги по кафедрі – вчителі початкових класів дали високу оцінку професійній майстерності педагога. Особливе місце на уроці було відведено роботі в підсистемі «Учень-учень». Відбувалася співпраця дітей у парах, групах. А «школа акторської майстерності» надзвичайно активізувала навчальну діяльність школярів. Урок, проведений із застосуванням сучасних інноваційних педагогічних технологій,сприяв формуванню ключових компетентностей майбутніх випускників початкової школи. 












25 лютого - день народження Лесі Українки - талановитої поетеси, автора прозових і драматичних творів, перекладача, науковця, активної громадської діячки, яка є зразком поєднання жіночої краси та розвинутого інтелекту. Розширюючи знання про життєвий і творчий шлях Л.Українки, учні 4-В класу познайомилися з сторінками її біографії. Педагог презентувала на уроці чотири томи творів видатної українки та порадила дітям їх обов’язково прочитати.

Молодші школярі зробили висновок, що навчатися потрібно протягом усього життя.

Заступник директора з НВР А.В.Грибань.

Немає коментарів:

Дописати коментар