вівторок, 14 лютого 2017 р.

ДЖЕЙМС РУТКА - канадець українського походження, видатний учений та один із найкращих дитячих нейрохірургів світу

  Джеймс Рутка — доктор медичних наук, професор, нейрохірург, завідувач кафедри хірургії Університету Торонто, директор Центру Досліджень Пухлин Головного Мозку при госпіталі Sick Kids, член Асоціації нейрохірургів Північної Америки та головний редактор журналу Journal of Neurosurgery. 

 Канадсько-українська громадська організація O.W.L Open World Learning оголосила конкурс «Видатні українці Канади», який відбудеться з нагоди 150-річчя Незалежності Канади та 125-річчя перших українських поселень у Канаді. 
 У рамках конкурсу і, маючи мрію стати журналістом, зацікавилась життям надзвичайної людини Джеймса Рутки і отримала можливість узяти у нього коротке інтерв’ю.
Джеймс Рутка народився 14 січня 1956 року в Торонто, сім’ї канадців українського походження – Алекса та Джанет Рутки.
  Дід Джеймса по батьковій лінії Ніколас (Микола) Рутка родом із маленького села Чернівецької області приїхав до Канади в 1913 році. Там він познайомився з дівчиною українського походження – Кетрін Нічкою, однією з десяти дітей Петра та Неллі Нічки, які імігрували до Канади з маленького села Шупарка Борщівського району Тернопільської області в 1897 році 
 На сьогоднішній день доктор Джеймс Рутка є одним із найкращих нейрохірургів світу, займається лікуванням дітей із різними захворюваннями, включаючи черепно-лицьові аномалії, пухлини мозку, уроджені вади розвитку та епілепсію. 
 Починаючи з 2013 року, професор Джеймс Рутка очолює благодійну програму “Ukraine Paediatric Fellowship Program” при госпіталі Sick Kids за підтримки Канадського Благодійного Фонду Дітей Чорнобиля та Конгресу Українців Канади. Дана благодійна програма була створена для сприяння обміну досвідом і знаннями між українськими та канадськими педіатрами й науковцями з метою поліпшення надання медичної допомоги дітям у нашій країні. 
 За 3 роки існування програми 18 лікарів з України пройшли стажування на базі дитячого госпіталю Sick Kids у Торонто. Делегація канадських лікарів на чолі з Джеймсом Руткою здійснили 6 візитів до України та відвідали дитячі лікарні й наукові центри в Києві, Львові, Одесі та Луцьку. У 2017 році також планують відвідати Харків. Під час таких візитів Джеймс Рутка не тільки читає лекції для лікарів, а й консультує всіх охочих пацієнтів, проводить надскладні операції спільно з українськими хірургами. Велика частка українських дітей, яким провів операції канадський професор, є малозабезпеченими, і не мають можливості отримати високоспеціалізовану нейрохірургічну допомогу за межами своєї країни. Дітей, яких з технічних причин неможливо прооперувати в Україні, доктор Рутка безкоштовно оперує в Канаді. 
 Безліч дітей Канади, України та й усього світу врятовані завдяки професіоналізму та золотим рукам Джеймса Рутки. За це у 2014 році він нагороджений відзнакою Онтаріо за вагомий вклад у дослідженнях пухлин головного мозку дітей, а у 2015 році удостоєний почесного звання Офіцера Ордену Канади, що є найвищою Державною нагородою в країні.
 Ось так українець у третьому поколінні не забуває про свою Батьківщину і робить усе можливе для допомоги хворим дітям.
Такі ми -  українці!

Учениця 9-В класу Лубенської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 
Гончаренко Уляна

Немає коментарів:

Дописати коментар