середа, 9 листопада 2022 р.

Я люблю українську мову

  9 листопада учителем української мови та літератури Корніяченко Л.І для учнів 6-А класу було проведено виховну годину «Я люблю українську мову». Метою заходу було формувати вміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Розширити знання про красу і багатство рідної мови, пробудити почуття національної гідності. Виховувати любов до української мови, до рідного краю, бажання розмовляти чистою, багатою мовою.
  Шестикласники дізналися про те, що сучасна українська мова має близько 260 тисяч слів, що з літери П починається найбільше слів, а найменш вживаною є літера Ф. 
 Найдовше слово в українській мові містить 30 літер (рентгеноелектрокардіографічний). Найбільшу кількість синонімів має слово «бити» - 45. Діти залюбки відгадували ще й питання вікторини, демонструючи, наскільки вони сильні в українській говірці(розпізнавали значення мало вживаних слів), відгадували фразеологізми, підбирали синоніми та антоніми, з’ясовували значення іншомовних слів. А ще показали, як вони знають карту України. Безпомилково відгадали всі регіони, населені пункти, обласні центри та річки України.
   Хотілося б, щоб діти залишили у своєму серці хоча б одну краплину любові до рідної мови, щоб завжди пам’ятали про те багатство, яке є в кожного з нас, і багатство це – наша рідна мова – безцінний дар, який треба шанувати як батька й матір, родину і батьківщину.

Немає коментарів:

Дописати коментар