пʼятниця, 30 вересня 2016 р.

До ювілею М. Грушевського

  29 вересня 2016 року виповнилося б 150 років видатному історику, першому президенту України, громадському діячу Михайлу Грушевському. Діяння цієї непересічної особистості через призму років оцінюють наші сучасники: є тут і значні здобутки, були й прорахунки. Учитель історії Карпенко О.М. запропонував учням 10-А класу провести дебати на тему: «Михайло Грушевський - державний і політичний діяч України: «за» і «проти». У вступному слові Олександр Миколайович повідомив, з якої нагоди проводиться захід. Чернета З. познайомила з життєвим шляхом Михайла Сергійовича, присутні переглянули фільм «Обличчя української історії», а після цього розпочалася наукова суперечка між групами, що були «За» і «Проти». Розпочала Васецька К. з інформації про найвідомішу працю М. Грушевського – десятитомну «Історію України-Руси», яку вважають метрикою України. На що Забара О. закинув, що на засіданнях Центральної Ради Михайло Сергійович іноді писав історичні брошури. На захист кинувся Тихоненко А., який повідомив, що за політичну діяльність грошей не платили, а родину треба було утримувати. Учитель іноді подавав напрям руху, пояснював незрозумілі учням речі.















  Глядачам із 8 класу якщо дещо було не зовсім зрозуміле, то запал учасників дебатів, їх аргументованість, численні приклади із життя першого президента України, мовлення і культура спілкування дуже сподобалися.
  Враховуючи, що цей матеріал за програмою ще не вивчали, десятикласники Кошова Є., Киричевський К., Охріменко В., Юркевич В., Банков М. та інші показали глибоку обізнаність з предмета суперечки, знайшли багато цікавого з життя видатного діяча початку ХХ ст. Врешті, дійшли висновку, що Михайло Сергійович – видатний державний і політичний діяч, справжній патріот України. На завершення переглянули фільм про громадську та політичну діяльність Голови Центральної Ради Української Народної Республіки, першої у ХХ столітті незалежної Української Держави, історика і організатора української науки Михайла Грушевського.

Немає коментарів:

Дописати коментар