четвер, 31 серпня 2023 р.

Що варто знати про КПК?

  Будь-яку хворобу краще попередити, ніж лікувати — про це варто пам’ятати.
 Такі небезпечні хвороби, як кір, краснуха та епідемічний паротит більшість вважає “традиційними” дитячими хворобами. Проте ці захворювання не так вже й “безневинні”, якщо дитині не були вчасно зроблені від них щеплення!
 Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. Кір має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Вірус кору швидко передається від інфікованої людини до здорової під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

 Краснуха - дещо нагадує своїм перебігом кір або ГРВІ: підвищення температури, червона висипка по всьому тілу, збільшення потиличних лімфовузлів. Джерелом інфекції є хвора людина, навіть за відсутності проявів. Попри те, що часто краснуха перебігає у дітей легко, у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення - захворювання суглобів, розлади центральної нервової системи.
  Епідемічний паротит у народі відомий як “свинка”. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз. Найчастіше страждають підлітки. Для дорослих прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими й навіть летальними. Вірус може вражати нервову систему, призводити до запальних процесів у мозку, молочних залозах, яєчках, втрати слуху. У чоловіків може призвести до безпліддя, а у вагітних жінок до викидня або ж передчасних пологів. Інфекція поширюється повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом, а захворіти дитина може у дитячому садочку, школі чи будь-якому місці, де діти активно взаємодіють.
  Вакцинація — найдієвіший спосіб уникнути цих захворювань та можливих ускладнень. Щеплення дітей для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводиться у віці 12 місяців. Друге щеплення потрібно зробити у 6 років. Якщо людина вже хворіла, це не є протипоказанням до вакцинації!
  Сформувати графік вакцинації допоможе педіатр або сімейний лікар, з яким укладено декларацію. Вакцинація дітей від кору, паротиту та краснухи входить до безоплатного пакету послуг на первинній ланці.
 Вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають в нашій країні. Разом ми захистимо Україну від небезпечних інфекцій!❤

Немає коментарів:

Дописати коментар