четвер, 1 червня 2023 р.

Подорож місцями сили

 31 травня 2023 року учні 6-В класу здійснили ексклюзивну подорож місцями сили, де українці тисячоліттями жили, боронили рідну землю і продовжували свій рід. Для людини, що знається на історії рідного краю, слова Трипілля, Халеп`є, Витачів звучать справжньою музикою віків! Здається, тут, на берегах Дніпра, відчувається тиха хода трипільців і лунають скіфські бойові вигуки!
 Розпочали ми екскурсію зі знаменитого Трипілля – саме там археолог Вікентій Хвойка відкрив цивілізацію, яка й отримала назву села. А існувала вона на наших землях задовго до древніх Єгипту, Греції та Риму. До речі, Трипілля розміщене в гирлах трьох річок – Стугни, Красної та Бобриці. Звідси й назва, адже річки розділяли три родючих поля. З містичної Дівич-гори відкриваються неймовірної краси краєвиди Дніпра.

 Далі наш шлях проліг в село Халеп'є. Саме там ми відвідали місце, де колись були розміщені прадавня фортеця Халеп, що боронила підступи до столичного Києва від численних кочівників.
 Потім нас чекало Витачів – село, що в часи Руської держави було портовим містом. Дивлячись на краєвид, ми затамували подих від захвату – недарма у Витачеві знімають фільми і проводять фотосесії. Також тут ми відвідали капличку всіх християнських конфесій, де, як і в правдавні часи, не зачиняються двері, щоб кожен міг принести Творцю свою молитву і свої надії. Ми завітали до знаменитої пекарні Витач, яка випікає хліб на заквасці за старовинними рецептами та скуштували різні види свіжоспеченого на дровах хліба. 

 Наступна зупинка - музей села Стайки де ми роздивилися (дехто навіть приміряв) одежу дівчини київської області 18 століття і побачили величезну колекцію вишитих сорочок та рушників.
 Українські місця сили справили на нас неймовірні враження, адже ми відкрили для себе зовсім несподівані сторінки історії України.

Класний керівник 6-В класу Наталія Свєтлова

Немає коментарів:

Дописати коментар