неділя, 28 січня 2018 р.

Бій під Крутами: вшанування пам’яті юнаків, загиблих 29 січня 1918 року

 29 січня в актовому залі школи зібралися учні 9-11-х класів, щоб пригадати події 100-річної давнини, коли в бою під Крутами 300 юнаків віком від 14 до 21 року вступили у бій за незалежну Україну з 4-тисячною армією більшовиків. Ведучі Дацій А., Іващенко І., Колісник А. запалили свічки пам’яті та розповіли про бій, який в масштабах всесвітньої історії ніби зовсім невеликий, не був зразком військового мистецтва, але став символом нескореного духу нашої нації. Відеофільм «Недооцінений урок історії» показав хронологію подій того пам’ятного дня, причини загибелі юнаків та вшанування їх в Україні. Проведено паралель із сучасними подіями на Сході України. 
  Ні, незважаючи на заборони радянської влади, пам’ять про освічених молодих людей, які свідомо пішли на смерть, обираючи шлях незалежності України, жива в народі у поезії, у піснях. Учениці 11-х класів Журавель В., Шевелінда К., Пантюхіна Т. проникливо читали поезію про Крути П. Тичини, Д. Бурка, М. Вереса. 
  Трагічна загибель студентів та гімназистів під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну для старшокласників школи. Хвилиною мовчання вшанували загиблих, назвавши поіменно, на жаль, лише відомих із тих, кого перепоховано на Аскольдовій могилі у Києві. Серед них і Божко-Божинського, який навчався у свій час у Лубенській чоловічій гімназії. Вічна слава героям Крут!









ЗД з ВР Огарьова Л.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар