субота, 12 березня 2016 р.

Свято Кобзаря

Чи мислима українська культура без славетного імені Тараса Григоровича Шевченка? Чи мислима світова культура без цього видатного українського сина і поета? Звичайно, це питання риторичне. Важко знайти українця, який би не знав хоча б кількох шевченкових рядків.  Поет є основоположником нової української літератури. Його збірка «Кобзар» знаменувала собою демократизацію світової літератури.
     Не дивно, що твори письменника перекладені всіма слов'янськими мовами, а також грузинською, вірменською, казахською, узбецькою, німецькою, англійськоюфранцузькою, датською, новогрецькою, іспанською, хінді, японською, в'єтнамською, корейською, румунською, італійською, угорською, малайською, бенгальською та багатьма іншими мовами.
9 березня 1814 року народився  Т.Г.Шевченко, а тому традиційно в рамках тижня української мови та літератури саме цього дня  з особливим трепетом ми згадуємо геніального поета. Учні 9-х класів під керівництвом учителя-словесника Мосійчук В.В. підготували газети з цікавою інформацією про Кобзаря. Для них було проведено  брейн-ринг за творчістю Т.Шевченка «Що ми знаємо про Кобзаря?» . Команди показали глибокі знання біографії та спадщини великого поета І м. посіли учні 9-А кл., ІІ-м. – учні 9-Б кл., ІІІ м. поділили 9-В та 9-Г класи. Дерій Катерина (8-Б) склала кросворд, присвячений творчості митця.
Десятикласники підготували усний журнал «І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій…» під керівництвом Плегуци Л.М.
Для учнів 8-х класів  учителями Корніяченко Л.І. та Сало В.В. було організовано перегляд фільму про Т.Г.Шевченка,  після якого діти декламували вірші  поета, які покладено на музику, відповідали на питання вікторини .
 Тарас Шевченко!... Це ім’я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. У славній плеяді безсмертних класиків літератури геніальний співець українського народу по праву стоїть в одному ряду з такими титанами думки і слова, як Гомер і Шекспір, Пушкін і Толстой, Гете і Байрон, Шіллер і Гейне, Бальзак і Гюго, Міцкевич і Бернс, Руставелі і Нізамі, чия мистецька спадщина стала надбанням усього передового людства. Про  світову славу великого Кобзаря свідчать пам'ятники, встановлені в різних країнах світу: у Палермо (Канада), Бухаресті, Вашингтоні, Нью-Йорку, Парижі тощо.Учителями-словесниками 5-6 класів було організовано перегляд відеопрезентації про  вшанування пам’яті поета у світі. Учням пропонувалося дати відповіді на експрес- питання. Найкращим знавцем його  творчості стала Осаулко В(6-Б).
        11 березня відбувся конкурс читців поезій Т.Шевченка, у якому брали участь учні 5- 11 класів. Переможцем стала Обіход С., 6-В, ІІ м. посіли Захарченко А., 6-Б, Журавель В., 9-б, ІІІ м.-  Карпець А., 8-А, Симоненко Н., 10-Б. Поезії його завжди актуальні й проникливі, що й намагалися передати декламатори.     Щиро сподіваємося, що кожного року ми для себе відкриваємо  нового   Тараса Шевченка.
 12 березня учнями 8-Б класу під керівництвом учителя Корніяченко Л.І. було підготовлено та проведено весняний вернісаж для учнів 4-х класів. Ліричні вірші про красу природи, про радість життя дарували учасники вдячним слухачам.
     Керівник методичного об’єднання вчителів української мови та літератури                 

                                                                                                       Корніяченко Л.І.





Немає коментарів:

Дописати коментар