вівторок, 5 квітня 2016 р.

Незабутня поїздка до Черкащини

Нещодавно колектив Лубенської загальноосвітньої школи №2 відвідав Черкащину, яка славиться українським духом, адже мова йде про місця, пов’язані з життям і смертю загальновизнаних великих українців — Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького. Організував пізнавальну поїздку учитель історії, краєзнавець Карпенко О.М., який захопив колег бажанням знати ще більше про минуле України.
Ми подорожували до Холодного Яру – культурної спадщини нашого народу. Тут витає дух свободи та українства, дух незламності українського народу й дух сили правди. Зокрема побачили унікальний дуб, названий на честь легендарного ватажка гайдамацьких загонів періоду Коліївщини - Максима Залізняка ( вік дерева – 1100 років, обхват –8,9 м, висота –24м). Відвідали Мотронинський монастир(1037 р.) , цілюще джерело «Живун», гетьманський Чигирин та Суботів. До речі, назва «Суботів» вимовляється з наголосом на перший склад. Тобто не від суботи , а від місцевої річки Суби. Побували в Іллінській церкві, збудованій у 1653-му році коштом гетьмана Б.Хмельницького, де дізналися, що святе місце стане першою усипальницею Богдана. 









Радимо обов’язково відвідати історико-архітектурний комплекс «Резиденція гетьмана», а також Замкову гору. За свідченням іноземних послів того часу, Богдан Хмельницький жив дуже скромно. У світлиці, де спав і обідав, тримав гетьманські клейноди, влаштовував наради, приймав гостей. Очевидно, гетьман прибрав житло таким способом, щоб пам’ятати про своє становище й не захопитися духом непомірної гордині.
Відвідали й село Михайлівку (Пруси до 1915 р.) Кам’янського району Черкаської області, яке було засноване всередині 18 ст., де були встановлені партнерські зв’язки з Михайлівською школою-інтернатом (Школою радості та квітів). Директор Могилей Василь Степанович особисто провів екскурсію затишними класами та доглянутою територією, поділився досвідом роботи й подарував нашому навчальному закладу книгу "Подорож по Україні". Неможливо передати словами захоплення від побаченого. Та найголовніше - ми набули багатющого досвіду про славетну Черкащину. Адже недаремно говорять, що краще один раз побачити, аніж сто разів почути.










 Учитель української мови та літератури Корніяченко Л.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар