середа, 7 квітня 2021 р.

Дослідження ґрунту

 Україна  – це аграрна країна. Ґрунти — найбільше багатство нашої держави. За площею родючих чорноземів Україна посідає перше місце в світі. Утворюється ґрунт упродовж століть, а зруйнувати його можна украй швидко. Вода, вітер, господарська діяльність людини — є руйнівниками.

     Ґрунт — один з найважливіших елементів екологічної системи Землі. Разом з сонячним світлом, водою, температурою навколишнього середовища він є невід′ємним компонентом зовнішнього середовища життєдіяльності людини. Будучи одним з елементів біосфери та екологічної системи, яка визначає умови проживання людини, має великий вплив на здоров'я населення і гігієнічне значення.  Людина, добуваючи з ґрунту воду, проводячи різні земляні, зокрема підземні і сільськогосподарські роботи, постійно піддається різним діям окремих ґрунтових чинників.

     Працьовиті землероби постійно дбають про якість землі, але з часом помічають, що врожайність зернових культур, овочів і фруктів падає. Відтак щороку все більше актуальним для аграріїв є завдання щодо підвищення родючості ґрунту.

Ґрунт є дуже цінним ресурсом до якого ми повинні ставитись з особливою дбайливістю. Дослідження і аналіз ґрунту – перший крок до управління родючістю, завдяки якому можна отримати важливу інформацію та покращити його стан. Адже родючість є ключем до врожайності.

     Дослідницька діяльність є невід’ємною складовою навчання молодших школярів. Учнів 4-Г класу дуже зацікавила тема «Ґрунт. Властивості ґрунту». Саме перед початком весняно-польових робіт глибоке вивчення даної теми було актуальним. Четвертокласники провели низку досліджень і наочно перевірили склад, шари та родючість ґрунту, наявність вологи, мінеральних речовин та живих організмів. Створили міні лабораторію з виготовлення кінетичного піску та виготовлення фігурок з нього. Застосовуючи технологію сторітелінг школярі в цікавії формі розповіли товаришам про тварин, які живуть у ґрунті та важливість охороняти і не забруднювати навколишнє середовище.


Робота над вивченням теми учням принесла задоволення і міцні знання.

Класовод 4-Г класу Крістіян Т.О.

Немає коментарів:

Дописати коментар