середа, 21 лютого 2024 р.

Міжнародний день рідної (материнської) мови

   Міжнародний день рідної (материнської) мови був проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. За даними ЮНЕСКО, у світі існує понад 6000 живих мов. Половина з них перебуває на межі зникнення. Щорічно вимирає десяток мов, і ця тенденція в майбутньому посилюватиметься, адже для виживання мови необхідно, щоб нею спілкувалося не менше 1 000 000 чоловік.
  ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ був установлений, щоб сприяти визнанню й використанню саме рідної мови, бо вона є своєрідним генетичним кодом нації, складовою частиною і засобом творення національної культури.
    В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року. З метою зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку й використанню російської та інших мов національних меншин України Президент України підписав розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.
    В Академічному ліцеї імені братів Шеметів стало доброю традицією святкування Міжнародного дня рідної мови.

    Як перевірити знання учнів з української мови? Дуже просто: влаштувати інтелектуально-розважальну гру «МовиМО QUIZ». Квіз складався з 5 раундів різної складності («Розминка», «Нейромережа», «Мовний ревізор», «Мозковий штурм», «Кришталева сова», «Чорна скринька»). На обговорення кожного завдання та визначення відповіді учням 9-В класу було надано певний час. 

Капітани команд особисто заповнювали бланки відповідей і вчасно надавали журі для перевірки та оцінювання. 
Здобувачі освіти демонстрували вміння працювати в команді, швидко знаходити рішення, проявили ерудицію, відгадуючи фразеологізми за картинками, згенерованими штучним інтелектом, знаходили помилки, які трапляються в мовленні найвпізнаваніших ведучих українського телебачення, згадали всі норми мовознавства, демонстрували знання літературних творів. «Чорна скринька» стала справжньою інтригою заходу.
 Компетентне журі визначило переможців.
    Команда «Словограй» посіла І місце у мовознавчих змаганнях, відірвавшись від суперників «Ерудитів» на 2 бали.
    Зігравши в квіз, дев`ятикласники отримали масу позитивних емоцій, заряд бадьорості, яскравих вражень і гарного настрою!

Людмила КОРНІЯЧЕНКО,
лідер ППС учителів мовно-літертурної галузі

Немає коментарів:

Дописати коментар