вівторок, 7 листопада 2023 р.

Брати Шемети – відомі діячі українського національного відродження

 Під такою назвою 7 листопада в Адемічному ліцеї імені братів Шеметів для учнів паралелі 10-х класів відбувся захід.
 Присутні мали змогу познайомитися з історією життя та діяльності визначних українців Шеметів та почули відповіді на запитання: «Хто такі брати Шемети, чим займалися?».
  Ліцеїсти 10-Б класу Лихіцька Вероніка, Макаренко Дмитро, Коломієць Назар,  Кривохижа Софія підготували цікавий екскурс у минуле. 
Вони розповіли про внесок родини Шеметів у життя нашого міста та їхню роль в історії України. 
Дослідники стверджують, що вивчати історію Лубен без Шеметів не можливо: «Шемети і Лубни – це одне ціле!». Перелік справ до яких мала причетність родина просто вражає! Володимир, Сергій та Микола Шемети були справжніми українофілами, завжди проявляли свою активну громадянську позицію. Саме брати Шемети 12 листопада 1905 р. видали в Лубнах власним коштом першу україномовну газету на теренах російської імперії – це була «перша ластівка» після 42-річної заборони друкованого українського слова.
 Десятикласники мали можливість поспілкуватися з Ганною Кревською – журналісткою і письменницею, членом НСП України та НСЖ України, авторкою 7 книг на краєзнавчу тематику, яка довгий час займається вивченням історії родини Шеметів.
 Пані Ганна в цікавій формі познайомила присутніх із видавничою діяльність братів Шеметів, звернула увагу на значимість газети «Хлібороб» в українській історії. Знаково, що 12 листопада – день виходу першого номера часопису, відзначається з 2009 р., як День україномовної преси.
З великим зацікавленням присутні слухали розповідь учня 10-Б кл. Кононенка Всеволода, який у ході написання дослідницької роботи вивчав історію роду Шеметів. 
На долю братів Шеметів випало багато випробувань. Їх преслідувала імперська влада. Совєтська влада виявилася нічим не кращою й доклала багато зусиль, щоб історія родини Шеметів була забутою. В умовах суцільної русифікації родина українофілів навіть після смерті була для влади небезпечною.
Родина Шеметів варта поваги та пошанування. Ми маємо гордитися, що наш навчальний заклад отримав почесне право носити ім’я братів Шеметів – справжніх поборників ідеї сильної, процвітаючої, самостійної України. Їхні погляди до сьогодні не втратили своєї актуальності.
ОЛЕНА Больбот, учитель історії

Немає коментарів:

Дописати коментар