вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Межигір'я: Колиска Християнства в Україні

 Межигір'я — це місце, де кожен камінь, кожен будинок, кожна алея мають свою історію. Тарас Шевченко, який навідувався сюди в 1843 році, написав: “Я запамятав чарівну красу Межигіря на все своє життя”.
 Минулого тижня учні 10-А класу відправилися в незабутню подорож до цього унікального місця.
 Історія Межигір'я налічує тисячоліття. У 988 році князь Володимир Великий прийняв хрещення і оголосив християнство державною релігією. Один з перших християнських храмів було побудовано в Межигір'ї під патронатом княгині Ольги і на багато віків це намолене місце стало центром духовної культури та паломництва для віруючих з усієї Київської Русі. В середні віки тут був один з найславетніших монастирів української землі ¬ Спасо-Преображенський чоловічий монастрир, який ще називали Запорізьською Лаврою. Він часто горів, його не раз намагалися зруйнувати, але храм, як пташка Фенікс, відроджувався знову і знову.

 Сьогодні Межигір’я – туристична зона з чудовим дендропарком европейського рівня, де є каскадний водограй, фонтани та штучний грот. На верхній терасі багато озер з фореллю, японськими карпами, лебедями, дикими качками. На території парку є зоопарк.
 Спустившись сходами вниз, можна прогулятися по набережній Київського моря, завітати до унікального кінологічного центру, відвідати виставку ретро автомобілів. Окрасою ландшафтного парку є чимало оригінальних фотозон, які так полюбляють туристи.
 Під час екскурсії діти були зачаровані розповіддю професійного гіда Геннадія Ніколаєнка. Його знання та вміння цікаво подавати інформацію справили незабутнє враження на десятикласників. Історик розповідав з неймовірною деталізацією про різні епохи існування Межигір'я: від заснування до сучасності, від князів до гетьманів, від радянських вождів до президентів. 
Після екскурсії краєзнавець подарував ліцеїстам свою книжку з підписом, щоб їхня пізнавальна подорож у світ минулого продовжилась. 

Ця зустріч залишила глибокий слід в серцях учнів, надихаючи їх на подальше дослідження історії та духовної спадщини свого краю.
 Класний керівник 10-А класу Лариса СКЛЯРОВА

Немає коментарів:

Дописати коментар