пʼятниця, 15 вересня 2023 р.

"Digital Cleanup"

  Чи знали ви, що цифрове сміття, яке ми самі й продукуємо, впливає на наше життя? Віртуальний світ потребує виробництва більшої кількості електроенергії, а відповідно збільшується і кількість шкідливих викидів CO2 в повітря.
  З 11 по 16 вересня в Академічному ліцеї імені братів Шеметів було проведено інформаційні хвилинки "Цифрове очищення", на яких ліцеїсти дізнались багато цікавого.
Якщо взяти цифри, то :
  • На використання Інтернету припадає 3,7% глобальних викидів, що еквівалентно всьому світовому повітряному транспорту.
  • Кожного року розсилається близько 62 трлн спам-листів, що потребує використання 33 млрд одиниць електроенергії і призводить до викиду 20 млн тон CO2 за рік.
  • Під час надсилання мільярда спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 млн машин.
  • Людина, яка проводить 15 годин на онлайн-зустрічах з увімкненою камерою, створює 9,4 кг викидів CO2 щомісяця.
Старшокласники підготували презентацію "Найпоширеніші типи цифрового сміття" та "Цифрове очищення в дії".
Учні 10-Б класу розробили пам'ятку "5 хвилин на цифрове прибирання".
Діти зрозуміли, що прибирання краще розпочинати з електронної пошти ( очищення від старих повідомлень, спам-листів, реклами). Обов'язково варто відписатися від непотрібної розсилки. На телефоні та ПК потрібно чистити історію, кеш та дані додатків, видаліть зайві файли, зображення, дублікати, скріншоти, а також програми, якими не користуєтесь.
Сучасне покоління повинно усвідомити, що цифрове прибирання – це вже наша буденність, так само як і прибирання квартири чи будинку. Тож виділіть хоча б 5 хвилин щодня чи хоча б щотижня, щоб очистити свої гаджети. І поки ЗСУ виборюють нам перемогу, ми теж прикладемо максимальних зусиль, щоб зберегти наші землі чистими, адже все починається з малого.

Ірина СЕМЕНОВА, вчитель інформатики

Немає коментарів:

Дописати коментар